- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația și-a spus cuvântul! Masa de Paște costă mai mult cu peste 20% față de anul trecut: „Vom plăti mai mult pentru alimente”

14 Apr, 08:17 • Lupu Alexandra
Cristian Popa, reprezentant BNR, confirmă că masa de Paște este mai scumpă cu peste 20%. Iată pentru ce alimente vor plăti mai mult românii.
Inflația și-a spus cuvântul! Masa de Paște costă mai mult cu peste 20% față de anul trecut: „Vom plăti mai mult pentru alimente”

Cristian Popa a publicat pe pagina personală de Facebook un mesaj care arată cât de mult și-a spus cuvântul inflația. Concret, reprezentantul BNR afirmă că masa de Paște este mai scumpă cu 21.6% față de 2022, relatează economedia.ro.

Masa de Paște este mai scumpă

Într-un mesaj redactat pe pagina personală de Facebook, Cristian Popa a confirmat o realitate mai puțin plăcută a sărbătorilor Pascale. Concret, oficialul BNR a menționat că masa din acest an va fi mai scumpă cu 21.6% față de 2022. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că mărfurile alimentare au luat avans din perspectiva costurilor, alături de cele nealimentare și de servicii. În ceea ce privește rata inflației, Popa precizează că se observă o ușoară scădere: a ajuns la valoarea 14.5%.

Oficialul BNR a declarat că românii vor plăti mai mult pentru alimentele pe care le vor pune pe masa de Paște. Zahărul rămâne în continuare un produs de lux, având în vedere că s-a scumpit cel mai mult, cu 61% față de martie 2022. Pe de altă parte, o creștere semnificativă se observă și la alimentele lactate, referindu-ne la unt (+38%). Ouăle, care sunt de nelipsit în perioada sărbătorilor Pascale, au înregistrat o majorare de preț cu 34%.

Te-ar putea interesa și: Masa de Paște va fi mai puțin îmbelșugată pentru români! Studiul realizat de Reveal Marketing Research arată care sunt planurile oamenilor în această perioadă

În ceea ce privește inflația, oficialul BNR afirmă că „am intrat pe un trend descendent al ratei anuale a inflației, care își va accelera scăderea în perioada următoare sub influența unor efecte de bază pronunțate și a corecțiilor cotațiilor unor mărfuri. Dacă Banca Națională a României nu lua măsuri, ar fi fost mult mai rău”.

Masa de Paște
Masa de Paște

„Vom plăti mai mult pentru alimentele pe care le consumăm de obicei cu ocazia sărbătorilor de Paște: zahărul este în continuare alimentul care s-a scumpit cel mai mult, cu 61% față de luna martie 2022, urmat de produsele lactate, unde o creștere importantă a avut-o untul, 38%.

Nu există masă de Paște fără ouă, pe care le găsim tot printre cele mai scumpe alimente, înregistrând o majorare de preț cu 34%”, a transmis Cristian Popa pe pagina sa de Facebook.

În martie 2023, față de perioada similară din 2022, rata inflației a înregistrat o scădere ușoară, atingând procentul de 14.5%, așa cum arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Valoarea anuală a inflației în luna februarie 2023 comparativ cu perioada similară din 2022 a fost de 15.5%.

Pe de altă parte, indicele prețurilor de consum în martie 2023, comparativ cu februarie 2023, este 101.01%. Rata inflației de la începutul anului, în raport cu decembrie 2022, este 2.3%. Totodată, valoarea anuală în martie 2023, față de perioada similară din 2022, este 14.5%.

Vezi și: Se anunță scumpiri ale preparatului care nu lipsește de pe masa de Paște! Cât va ajunge să coste cozonacul