- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Îngrijorător! Radiografia companiilor cu un număr mare de insolvențe din Europa. Provocările care le aduc pierzania

28 Apr, 12:15 • Constantin Cristina
Un studiu Coface arată provocările prin care au trecut companiile care le-au condus către un număr mare de insolvențe. Pandemia, războiul, chiar și recesiunea economică au avut un impact puternic asupra pieței de desfacere.
Îngrijorător! Radiografia companiilor cu un număr mare de insolvențe din Europa. Provocările care le aduc pierzania

Companiile din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) au suferit în ultimii trei ani. Diverse măsuri de sprijin și modificări legislative au afectat semnificativ situația insolvențelor, în special perioada pandemiei, recesiunea economică ulterioară, dar și impactul economic al războiului din Ucraina, a notat economedia.ro.

Citește și: Radiografia învățământului preuniversitar în județele din România. Ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani și de ce a scăzut număr de elevi în 38 județe

Radiografia companiilor cu un număr mare de insolvențe din Europa

În 2021, economiile ECE au dat semne de redresare, iar în prima partea a anului 2022, s-au înregistrat creșteri mai mari.

„Anul 2022 a adus în mare parte o activitate economică solidă, cu o creștere a PIB-ului Croației și Sloveniei depășind 5% și rate de creștere în Polonia, România și Ungaria apropiate de acest nivel. Pe de altă parte, Estonia a intrat în recesiune cu o rată de creștere de -1,3%”, a declarat Grzegorz Sielewicz, Head of economic Research for Central and Eastern Europe.

Coface estimează că numărul total de proceduri de insolvență în țările din ECE a crescut de la 25.917 în 2021 la 36.090 în 2022, o creștere de 39,3%. Opt țări au înregistrat un număr mai mare de insolvențe în 2022 decât anul precedent (Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Serbia), iar patru țări au raportat o scădere (Republica Cehă, Estonia, Slovacia și Slovenia).

Creșteri mai mari ale insolvențelor au fost înregistrate de Serbia și Ungaria (+106%, respectiv, +86%), în timp ce cea mai mare scădere a procedurilor a fost în Estonia (-17%).

număr mare de insolvențe
număr mare de insolvențe

Numărul de insolvențe a crescut în majoritatea sectoarelor, însă sectoarele consumatoare de energie au avut cel mai mult de suferit, din cauza creșterii prețurilor mărfurilor.

De exemplu, în Polonia, sectoarele chimicale, metale, hârtie-lemn și agroalimentar au raportat întârzieri de plată mai mari decât media, majoritatea dintre ele întâmpinând întârzieri mai lungi de plată față de anul precedent. Mai exact, metalele, hârtia, lemnul și sectorul agroalimentar au avut cea mai mare rată de insolvență ridicată și accelerată.

Mai mult, a fost afectat și sectorul construcțiilor. Țările cu o rată mare de insolvență sunt Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania și Polonia, datorită prețurilor ridicate ale materialelor de construcție și ale inputurilor.

În cele din urmă, comerțul cu amănuntul este un alt sector cu o pondere considerabilă a numărului de insolvențe în majoritatea țărilor, în ciuda unei evoluții relativ limitate în 2022. Inflația persistentă afectează major cheltuielile de consum, ceea ce ar trebui să conducă la un număr mai mare de insolvențe în acest sector.

Alte articole: Radiografia colapsului sistemului de pensii din România! 15 pensionari la zece salariați în județul Teleorman! Situația dramatică a pensionarilor din România. Câte județe au mai mulți pensionari decât angajați? Situația din București și Ilfov este unică în țară!