- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

INS: Importurile de lapte brut au scăzut cu 27,5%

16 Dec, 11:10 • Fundeanu Madalina
Importurile de lapte brut au scăzut. Producția de lapte acidulat a înregistrat cea mai mare scădere.
INS: Importurile de lapte brut au scăzut cu 27,5%

Unitățile de procesare din România au colectat, în primele zece luni, o cantitate de 1,023 milioane tone de lapte de vacă, în creștere cu 7,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce cantitatea de lapte brut importată a scăzut cu 27,5%, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), conform celor transmise de Agerpres.

Importurile de lapte brut au scăzut

Producția de smântână de consum a înregistrat cea mai mare creștere (+0,9%), iar producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scădere (-5,5%), scrie sursa citată.

În luna octombrie 2023 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a crescut cu 0,3%. Cea mai mare creșterea a producției s-a înregistrat la smântână de consum (+7,9%), iar cea mai mare scădere s-a înregistrat la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut și alte produse lactate similare) (-5%). Cantitatea importată de către unitățile procesatoare a scăzut în luna octombrie 2023 față de luna precedentă cu 4,4%.

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna octombrie 2023 cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a scăzut cu 4,2%. Producția acestuia de consum a avut cea mai mare scădere (-9,8%). Cea mai mare creșterea a producției s-a înregistrat la smântână de consum (+9,3%). Cantitatea de lapte brut importată de către unitățile procesatoare a scăzut în luna octombrie 2023 cu 18,1% față de luna corespunzătoare din anul precedent.

Te-ar putea interesa și: Prețul șocant cu care se vinde un cozonac în Carrefour! Românii trebuie să scoată sume uriașe din portofel pentru masa de Crăciun

lapte
lapte

Creștere semnificativă pentru producția de unt

Producţia de unt a înregistrat în martie cea mai mare creştere (+20,4%), respectiv 879 tone, faţă de 730 tone cu o lună în urmă, iar cea de brânzeturi s-a majorat la 8.283 tone, de la 6.933 tone în februarie, potrivit Capital.ro.

De asemenea, producţia lactatelor de consum a consemnat o creştere de la 29.460 tone în februarie, la 30.164 tone în martie 2023, iar cantitatea de lapte brut importată de către unităţile de procesare s-a majorat în luna martie 2023 faţă de luna precedentă cu 9,3%, până la 10.395 tone.

Cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt (+13,9%), iar cea mai mare scădere la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) (-13,1%). Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a scăzut în luna martie 2023 cu 32,4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

Vezi și: Bradul natural de Crăciun, cea mai optimă opțiune pentru români! Ce trucuri pot folosi pentru a-l menține verde câteva săptămâni la rând?