- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inteligenţa Artificială versus CV. Şase din zece angajaţi se tem că-şi vor pierde slujbele în faţa IA Generative

31 Jan, 17:19 • Cornel Ghimeșan
Odată cu avansul rapid al Inteligenței Artificiale Generative, șase din zece angajați se tem că își vor pierde locurile de muncă în fața roboților, conform unui studiu recent realizat de Accenture. Deși 95% dintre angajați consideră că IA Generativă este utilă, preocupările cu privire la securitatea locurilor de muncă rămân ridicate.
Inteligenţa Artificială versus CV. Şase din zece angajaţi se tem că-şi vor pierde slujbele în faţa IA Generative

Inteligenţa Artificială versus CV. Descoperirile indică și o lipsă de expertiză în rândul directorilor în ceea ce privește valorificarea pe deplin a potențialului tehnologiei,  transmite wall-street.ro.

Inteligenţa Artificială versus CV

Circa 60% dintre angajați se tem că inteligența artificială le va înlocui locurile de muncă, deși tehnologia este percepută ca utilă de 95% dintre aceștia. Contrastant, mai puțin de o treime dintre directorii executivi împărtășesc această preocupare, sugerând o discrepanță semnificativă între percepția angajaților și cea a liderilor organizaționali.

Citeşte şi: Studiu: Creștere-record a tranzacțiilor efectuate prin Revolut în anul 2023 față de 2022. Clienții Revolut au cheltuit cel mai mult pe mărfuri nealimentare

Studiul Accenture arată că două treimi dintre directori nu dispun de expertiza necesară pentru a valorifica pe deplin potențialul transformator al inteligenței artificiale generative. Această lacună de cunoștințe poate reprezenta o piedică în adaptarea eficientă la schimbările tehnologice.

Totuşi, deși 60% dintre angajați își fac griji cu privire la securitatea locurilor de muncă, doar 30% dintre directori consideră că aceasta este o preocupare majoră pentru echipa lor. Aproximativ trei sferturi dintre organizații nu au strategii bine definite pentru a asigura experiențe pozitive pentru angajați în contextul schimbărilor tehnologice.

Doar 9% dintre companii sunt considerate „lideri” în ceea ce privește capacitatea lor de reinventare, maximizând potențialul IA Generative pentru a crește profitul și a îmbunătăți competențele angajaților. În timp ce peste jumătate dintre „reinventatori” își remodelează forța de muncă în jurul IA Generative, trei sferturi implica activ angajații în eforturile de schimbare ale companiei.

Citeşte şi: Sebastian Burduja, despre atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: Cei care se ocupă de sistemele informatice au de dat explicații

Rezultatele studiului evidențiază disonanța dintre percepția angajaților și cea a directorilor cu privire la impactul Inteligenței Artificiale Generative. Într-un context în care competențele angajaților trebuie să se alinieze cu progresul tehnologic, există o necesitate crescută de a dezvolta strategii de reconversie și de a asigura o colaborare eficientă între forța de muncă umană și tehnologie.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult