- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investitorii instituționali au subscris aproape integral tranșa lor din oferta Hidroelectrica, din prima zi. Valoarea plasamentelor se ridică la 5,50 miliarde lei

30 Jun, 17:59 • Lupu Alexandra
Investitorii instituționali au luat cu asalt oferta lansată de Fondul Proprietatea pentru Hidroelectrica. Valoarea plasamentelor este de peste 1 miliard de euro.
Investitorii instituționali au subscris aproape integral tranșa lor din oferta Hidroelectrica, din prima zi. Valoarea plasamentelor se ridică la 5,50 miliarde lei

Investitorii instituționali nu au stat prea mult pe gânduri și au subscris integral tranșa lor încă din prima zi a ofertei lansată de Fondul Proprietatea pentru Hidroelectrica, informează profit.ro. Având în vedere că a expirat perioada în care investitorii persoane fizice beneficiau de o reducere de 3%, este de așteptat ca ordinele să frâneze cel puțin până în ultima zi a ofertei.

Tranșa de retail a ofertei de la Hidroelectrica

S-au acumulat ordine ale investitorilor individuali pentru achiziția unui număr de 49.1 milioane de acțiuni Hidroelectrica în sistemul bursei. Acest lucru înseamnă o suprasubscriere de 4 ori a tranșei aferente. Totodată, valoarea agregată a plasamentelor se ridică la 5.50 miliarde de lei (1.11 miliarde de euro).

Citește și despre: Și mai multe afaceri străine în România. Cei mai mulți investitori provin din statele care au refuzat accesul țării noastre în Schengen. Austria, cap de listă

Subscrierea în operațiunea de piață lansată de Fondul Proprietatea (FP) a luat avans ieri, atunci când a fost ultima zi în care era aplicabil discountul de 3% aferent acestei tranșe. O parte dintre aceste ordine fac parte din categoria așa-numitelor subscrieri „cu pixul”, adică a persoanelor cu posibilități financiare ridicate, care au venit cu scrisori de garanție bancară, emise în baza unor active deținute.

Datele profit.ro arată că tranșa investitorilor instituționali a fost subscrisă integral încă din prima zi. Tranșa a primit plasamentele jucătorilor importanți din segmentul fondurilor de pensii. Există șanse ca prețul de închidere să fie mai apropiat de nivelul superior al coridorului de cotare cuprins între 94,00 lei/acțiune și 112,00 lei/acțiune. Anterior, pe data de 28 iunie, a fost a patra zi din oferta de listare la Bursa de Valori București pentru acțiunile de la Hidroelectrica.

Hidroelectrica
Hidroelectrica

Micii investitori din retail au suprasubscris tranșa alocată lor. Au introdus ordine de achiziție pentru 1.78 milioane de acțiuni la Hidroelectrica în sistemele brokerilor bursieri. La un preț de subscriere de 112 lei pe acțiune, înseamnă ordine de aproximativ 2 miliarde de lei. În oferta de vânzare derulată de Fondul Proprietatea, tranșa de retail are alocate 11.6 milioane de acțiuni H2O.

Raportat la numărul de 17.8 milioane de acțiuni deja introduse, rezultă o subscriere de 152%. Altfel spus, micii investitori din retail au suprasubscris acțiunile de la Hidroelectrica cu până la 52%. Vineri, 23 iunie, a fost prima zi a Ofertei Publice Inițiale. Pentru a cumpăra acțiuni la Hidroelectrica, suma minimă necesară este de 5.600 de lei. Românii interesați trebuie să facă subscrieri pentru cel puțin 50 de acțiuni. Prețul este de 112 lei pentru acțiune, iar reducerea de 3% a fost aplicată până pe 29 iunie.

Te-ar putea interesa și: Investitorii din vestul Europei, loviţi de sancţiunile dictate de UE împotriva Rusiei. Care sunt companiile cu cele mai afectate acţiuni