- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Iohannis: „România nu va ataca la CJUE decizia pe Schengen. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român”

14 Dec, 15:30 • Claudia Simion
Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că e pregătit să redeschidă discuția legată de votul Austriei, din cauza căruia aderarea României la Schengen a fost blocată.
Iohannis: România nu va ataca la CJUE decizia pe Schengen. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român

Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații înaintea participării la Summitul UE-ASEAN de la Bruxelles. Șeful de stat a precizat autoritățile de la București nu vor apela la niciun boicot împotriva Austriei.

Șeful statului a spus că va ridica chestiunea Schengen la Consiliul European din 15 decembrie, dar a avertizat că e greu de crezut că va putea obține o schimbare a atitudinii Austriei.

„Momentul trebuie tratatat cu diplomatie. Orice altceva este exclus. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și a autorităților publice din România”, a declarat ferm Klaus Iohannis.

Iohannis: „Intrarea în Schengen rămâne obiectiv strategic național”

Liderul României a reiterat faptul că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv important pentru România și a explicat faptul că acest vot al Austriei reprezintă, de fapt, „o amânare”, nu e o decizie definitivă.

Citește și Klaus Iohannis face primele declarații publice după eșecul României cu privire la aderarea la Schengen: „Acest vot m-a supărat şi m-a dezamăgit! Mulţi sunt de-a dreptul revoltaţi şi pot să îi înţeleg!”

„Integrarea în Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine ca președinte al României pentru perioada următoare. Să vedem care sunt problemele și care sunt piedicile care ar trebui înlăturate ca să vedem cum procedăm în continuare. În realitate, avem două probleme, cele două probleme sunt o dată atitudinea Austriei care este rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu înseamnă un nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, da pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria”, a mai spus preşedintele României.

Citește și Iohannis a promulgat legea! Prețurile la energie au fost plafonate! Vom plăti 1,3 lei/kWh indiferent de nivelul de consum

„Sunt teme pe care eu le voi ridica, tema Schengen! Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi, românii, vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte”, a precizat Klaus Iohannis.