- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis a promulgat legea care scapă Petrom de taxa de un miliard de euro. Cât va plăti gigantul, după ce taxa de solidaritate a fost ”îndulcită”

12 May, 22:06 • Cornel Ghimeșan
Petrom a scăpa de taxa de un miliard de euro, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de modificare a OUG 186/2022 cu privire la contribuţia pe solidaritate prin taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din energie
Klaus Iohannis a promulgat legea care scapă Petrom de taxa de un miliard de euro. Cât va plăti gigantul, după ce taxa de solidaritate a fost ”îndulcită”

Klaus Iohannis a promulgat legea care scapă Petrom de taxa de un miliard de euro. Astfel, compania Petrom, care a susținut că nu se califică la plata taxei de solidaritate urmează să plătească suma de 300 de milioane de euro, potrivit Economica.net.

Citește și Ce se va întâmpla în Marea Neagră după scandalul privind taxa de solidaritate OMV Petrom. Anunțul făcut de un oficial în Ministerul Energie

Klaus Iohannis a promulgat legea care scapă Petrom de taxa de un miliard de euro

De ordonanța care a ”îndulcit” taxa pentru solidaritate nu se bucură doar Petrom, ci și Black Sea Oil and Gas, care a fost scutit de orice fel de plată.

„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie (PL-x 128/06.03.2023)”, se arată în legea aprobată de șeful statului.

Pe 13 aprilie, Klaus Iohannis a retrimis Legea taxei de solidaritate în Parlament, care a modificat-o în două puncte principale. Acum, noua lege, asumată de toată clasa politică din România, introduce special pentru Petrom o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă și anulează plata taxei de solidaritate pentru Black Sea Oil and Gas, care nu a avut producție în trecut, exploatarea gazelor din Marea Neagră debutând abia în 2022.

Pentru că anul trecut a rafinat 4,6 milioane de tone de țiței și produse semifinite, Petrom ar urma să plătescă o taxă de 1,47 de miliarde de lei, deci circa 300 de milioane de euro, pentru o cantitate de petrol rafinată de 4,2 milioane de tone.

Taxa pe care urmează să o plătească gigantul este mult mai mică decât cea prevăzută în forma inițială a legii, despre care compania a spus că nu se califică pentru că nu i se aplică.

Potrivit unui nou amendament votat, BSOG scapă de plata taxei pentru că „contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obținut producție din domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) nu datorează contribuția de solidaritate”.

Cu toate acestea, toate celelalte companii vizate, cele mai mari fiind Romgaz și Rompetrol, vor plăti taxa așa cum se știa, pentru că nu se schimbă nimic pentru ele.

Citește și Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritate OMV Petrom: ”Cei care au lucrat pe document trebuie să îl clarifice”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult