- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis cere reexaminarea modificărilor aduse sectorului de energie în contextul majorării prețurilor

25 May, 10:33 • Constantin Cristina
Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze cele mai noi modificări aduse sectorului de energie, pe fondul creșterii prețurilor.
Klaus Iohannis cere reexaminarea modificărilor aduse sectorului de energie în contextul majorării prețurilor

Klaus Iohannis, președintele României, a cerut să reexamineze legea care a adus cele mai noi modificări cu privire la reglementarea pieței de energie, potrivit News.ro.

Citește și: Ce va face Klaus Iohannis după ce nu va mai fi președinte. „Are foarte multe relaţii şi conexiuni politice”

Klaus Iohannis cere reexaminarea modificărilor aduse sectorului de energie în contextul majorării prețurilor

Printre noile modificări se regăsesc relaxarea supraimpozitării în domeniu, regularizările de facturi și semi-reglementarea pieței angro, care prevede un mecanism achiziția centralizată la preț fix de 450 lei/MWh.

Reexaminarea cerută de către președinte vine în contextul procedurii lansate de Comisia Europeană de infringement împotriva României. Instituția Uniunii Europene este de părere că mecanismul obligatoriu de achiziție centralizată de energie electrică ar reprezenta o formă de restricționare a exporturilor de electricitate, tocmai pentru o partea considerabilă din energia produsă de România este dusă către clienți locali.

„Legea supusă reexaminării aprobă, cu modificări şi completări, măsurile adoptate de Guvern în luna noiembrie 2022 în domeniul energiei, ca ajustare a unor măsuri anterior adoptate, în luna martie 2022, şi care vizau protecţia clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, în contextul creşterii preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi al efectelor provocate de aceste creşteri.

Ținând cont de prevederile Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie. Considerăm, însă, că o parte dintre dispoziţiile nou-introduse prin legea de aprobare a OUG nr. 153/2022 sunt de natură a genera disfuncţionalităţi şi dezechilibre în implementare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament”, arată şeful statului, în textul cererii de reexaminare.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

El mai arată că în condițiile în care asupra actului normativ de bază – OUG nr. 27/2022 – legiuitorul a intervenit atât anterior emiterii OUG nr. 153/2022, cât şi după intrarea în vigoare a acesteia, legea supusă reexaminării include, cu titlu de modificări şi completări, intervenția asupra unor aspecte de fond reglementate mai puțin prin OUG nr. 153/2022 şi majoritar prin OUG nr. 27/2022, reprezentând, în fapt, o nouă „corectare” a sistemului instituit şi actualizat succesiv cu privire la măsurile pe piața energiei electrice şi a gazelor naturale.

„Completarea regimului sancţionator prevăzut de OUG nr. 27/2022 în legătură cu abateri de la Mecanismul privind achiziţia centralizată de energie electrică instituit pe perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025; adăugarea unei noi contravenţii – nesemnarea contractului-cadru/actelor adiţionale cu OPCOM, în termen de maxim 3 zile lucrătoare, în forma publicată de OPCOM; modificarea Mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică; modificarea modului de calcul al contribuţiilor la Fondul de Tranziţie Energetică”, conform sursei citate.

„Rezultatul acestui proces, raportat la numărul şi amploarea intervenţiilor de actualizare a actului normativ de bază, îl constituie instituirea unui mecanism complicat, susceptibil de interpretări şi deficienţe în aplicare, şi care nu mai răspunde, într-o măsură rezonabilă, cerinţelor privind transparenţa şi predictibilitatea ori celor privind eficienţa şi operativitatea în aplicare”, argumentează Klaus Iohannis.

Acesta mai adaugă faptul că, în lipsa clarificărilor, poate fi interpretabilă stabilirea unor tarife de facturare pentru un consum aferent anului 2022, iar că la momentul adoptării OUG nr. 153/2022, mecanismul instituit prin actul normativ de bază şi, ulterior, actualizat, a implicat, prin însăși natura dispozițiilor, utilizarea rezultatului estimat/al analizelor de impact aferente, inclusiv în fundamentarea unor venituri şi, respectiv, cheltuieli bugetare specifice.

Iohannis precizează că la mijloc este vorba de o perioadă de așteptare rezonabilă, pentru ca noile dispoziții să aibă inclusiv impact asupra bugetului general consolidat.

Alte articole: Avionul privat al lui Klaus Iohannis pentru summit-ul european din Islanda. Cum arată aeronava? Costurile sunt confidentiale