- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lăsata Secului 2023. Tradiții și obiceiuri. Ce alimente trebuie să consumi în această zi

19 Feb, 08:07 • Stefan Simion
Multe alimente nu trebuie să lipsească de pe masă de Lăsata Secului în 2023. Iată ce este bine să mănânci în această zi.
Lăsata Secului 2023. Tradiții și obiceiuri. Ce alimente trebuie să consumi în această zi

Românii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri pentru Lăsata Secului în 2023, citează kanald.ro. Există anumite alimente care nu trebuie să lipsească de pe masă și câteva preparate a căror degustare este esențială.

Ziua destinată Postului de Paște este împărțită în două mari etape. În prima parte (începând cu 19 februarie), românii nu trebuie să consume carne, iar în cea de-a doua, brânza și produsele lactate trebuie să fie evitate din alimentație (începând cu 26 februarie). Durata Postului de Paște este de 40 zile.

Rugăciune de Lăsata Secului

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii şi ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre şi de aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Vezi și: Postul Paștelui 2023. Când e dezlegare la pește și când începe cel mai lung și aspru post din an

Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne, Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre, ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Lăsata Secului
Lăsata Secului

Tradiții și obiceiuri

Finii trebuie să meargă la nașii lor cu o găină friptă, un colac sau o turtă în foi și o sticlă de vin de Lăsata Secului. Înainte de a se așeza la masă pentru a mânca, finii trebuie să le ceară iertare nașilor, pentru toate greșelile din trecut.

La începutul acestei perioade, femeile trebuie să spele cu atenție instrumentele de bucătărie care s-au folosit la prepararea mâncărurilor care conțineau carne sau lactate. Acest obicei provine din zona Ardealului și este metoda prin care oamenii se asigură că alimentele consumate în timpul Postului nu vor fi „spurcate”.

Ouăle trebuie spălate înainte de a fi așezate pe masă, dar cu gura în jos, în așa fel încât familia să fie protejată de pagubă și de boală. Oamenilor le este recomandat să se asigure că se află în relații bune cu toate persoanele din jur, astfel încât Paștele să îi prindă împăcați și pregătiți sufletește.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic. Ce zile libere vor avea românii

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult