- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea păcănelelor, plină de greșeli, acuză experții. Cricicile aduse de un profesor de economie de la Universitatea Babeș-Bolyai

14 Apr, 11:37 • Adrian Popovici
Economistul Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai a explicat într-un interviu greselile pe care le-a găsit în modul în care s-a ajuns și în care a fost adoptată legea păcănelelor
Legea păcănelelor, plină de greșeli, acuză experții. Cricicile aduse de un profesor de economie de la Universitatea Babeș-Bolyai

Jocurile de noroc sunt un subiect extrem de controversat în societatea românească, existența și reglementarea acestora fiind subiectul unor ample dezbateri în spațiul public și, recent, chiar și în Parlament, acesta adoptând „legea păcănelelor” care stabilește noi reguli pentru aceste aparate. Totuși, după cum arată diferite voci din societate, acest act legislativ are o serie de neajunsuri, după cum arată Ziare.com.

Economistul Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, a venit cu o perspectivă critică asupra formei în care a trecut legea păcănelelor într-un interviu recent, evidenţiind multiplele neajunsuri ale acesteia. Nechita a subliniat că adoptarea unei legi nu este întotdeauna soluţia adecvată pentru problemele sociale, iar rezultatele politicii trebuie evaluate în funcţie de impactul lor real asupra societăţii.

Una dintre marile dileme aduse în discuţie este eficacitatea interzicerii jocurilor de noroc în localităţile mici, așa cum încearcă legea păcănelelor. Nechita argumentează că soluţiile legislative simpliste pot fi insuficiente în abordarea problemelor complexe, precum dependenţa de jocurile de noroc. În locul unor măsuri restrictive, el susţine necesitatea oferirii de suport şi intervenţii specializate pentru cei afectaţi de această dependenţă.

Legea Păcănelelor a trecut recent de Parlamentul României
Legea Păcănelelor a trecut recent de Parlamentul României

Te-ar putea interesa și: Parlamentarii pregătesc o lovitură dură pentru industria păcănelelor. Fără jocuri de noroc în aceste localități

Legea păcănelelor, adoptată fără a lua în calcul impactul economic

De asemenea, Nechita atrage atenţia asupra posibilelor consecinţe economice pe care le va avea legea păcănelelor, în special impactul asupra locurilor de muncă şi asupra mediului de afaceri, cu accent pe firmele mici. El evidenţiază că măsurile restrictive pot afecta disproporţionat anumite sectoare, contribuind la creşterea inechităţii şi la restrângerea concurenţei pe piaţă.

Referitor la impactul fiscal al legii, Nechita a susţinut că interesul statului nu ar trebui să fie orientat spre încasările din jocurile de noroc, ci mai degrabă spre reducerea dependenţei și prevenirea ruinării celor afectaţi. În plus, el a avertizat că mutarea jocurilor de noroc, așa cum ar putea determina legea păcănelelor, în mediul online ar putea conduce la scăderea încasărilor fiscale și la evaziune fiscală.

Nechita a subliniat că legea păcănelelor suferă de multiple lipsuri, printre care lipsa unei dezbateri publice serioase, a unor obiective cuantificabile și a unor soluţii eficiente pentru combaterea dependenţei de jocurile de noroc. În loc să se axeze pe interdicţii, statul ar trebui să investească mai degrabă în educaţie și tratamente specializate pentru a aborda problema în mod eficient. Astfel, discuţiile în jurul legii păcănelelor rămân intense și necesare în contextul actual.

Citește și: S-a luat decizia! Jocurile de noroc, interzise în peste 90% din localități. Marcel Ciolacu: „Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea”