- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ligia Deca noul ministru al Educației! Klaus Iohannis a semnat decretul

03 Oct, 19:41 • Cornel Ghimeșan
În această seara, luni, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție al Ligiei Deca. Decretul prin care Ligia Deca a fost numită în funcția de ministru al Educației a fost publicat în Monitorul Oficial.
Ligia Deca noul ministru al Educației! Klaus Iohannis a semnat decretul

Ligia Deca a fost numită în aceasta seara, luni, 3 octombrie, în funcția de ministrul al  Educației. Klaus Iohannis a semnat decretul care a fost publicat în Monitorul Oficial. De asemenea, șeful statului a semnat și decretul prin care Deca a fost eliberată din funcția de consilier prezidențial. La ora 18:00 a avut loc la Palatul Cotroceni  ceremonia de  de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru al Educaţiei.

Alte artcole: 761.000 de hectare din România au fost pustiite de secetă, avertizează MADR

„Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul „România Educată” nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general. Este realmente un proiect de țară, este un proiect de țară de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi care devine din ce în ce mai complicată.

Și, doamnă ministru, nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, de ajutor și de oameni buni, profesioniști cu care să lucrați, ci întregul guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în guvern. Guvernul, care prin vocea Prim-ministrului Nicolae Ciucă, a declarat de la început că va prelua această sarcină și va lucra la acest pachet în așa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat, care realmente pune bazele unui sistem de educație pentru secolul XXI în România. Vă mulțumesc tuturor! Vă doresc mult succes!”, a declarat Klaus Iohannis.

Cine este Ligia Deca?

Ligia Deca noul ministru al Educației! Klaus Iohannis a semnat decretul
Ligia Deca noul ministru al Educației! Klaus Iohannis a semnat decretul

Ligia Deca, proaspăt numită în funcția de ministru al Educației, este în vârstă de 39 de ani și a fost în perioada 2015-2019 consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, iar în decembrie 2019, a fost numită consilier prezidențial pe probleme de educație. De asemenea, este doctor în științe politice, cu un doctorat luat la Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna. Anterior, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021). Deca a terminat Facultatea de Navigație și Transport Naval din cadrul Universității Maritime Contanța, promoția 2006, după care a făcut un masterat la aceeași facultate.

Ligia Deca a fost numită astăzi în funcție, deoarece în urmă cu o săptămână fostul ministru Sorin Cîmpeanu si-a dat demisia, din cauza scandalului în care era acuzat de plagiat. În acest context, președintele Klaus Iohannis a declarat:

„Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”

Citește și: Premierul Ciucă anunță ce pensii vor fi în 2023 și ce se întâmplă cu pensiile speciale. „Propuneri au venit, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea”

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult