Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de șapte zile. Autoritățile locale au luat această decizie din cauza celui mai mare focar de pestă porcină africană.
Sătenii din mai multe comune din județul Botoșani nu mai pot sacrifica porcii din gospodării timp de mai multe zile, cât timp va fi efectuat un recensământ local al suinelor, potrivit botosaneanul.ro. Situația este cauzată de cel mai mare focar de pestă porcină africană din județul Botoșani care a determinat autoritățile sanitar veterinare să ia această măsură.
„În cele șapte zile atât cât se face recensământul, oamenii nu au voie să-și sacrifice porcii. După cele șapte zile sub supravegherea strictă a medicilor veterinari pentru consum propriu, nu pentru comercializare”, a declarat Mihai Țurcanu, director DSVSA Botoșani.
Mihai Țurcanu a atras atenția asupra faptului că după efectuarea recensământului oamenii pot comercializa animalele conform legii, cu emiterea de documente.
Proprietarii animalelor afectate de pesta porcină africană vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Reguli pentru crescătorii de porci. Ce trebuie să știi dacă ai un astfel de animal în gospodărie
Exploatațiile noncomerciale de porcine, definite ca „exploatații nonprofesionale de subzistență, înregistrate în SNIIA, deţinute de persoane fizice, în care porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate”:
porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza naţională de date;
exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă.
Cerinţe de biosecuritate:
porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte
porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
trebuie să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.