- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură grea pentru fumători! Reguli mult mai aspre pentru 5 milioane de români!

31 Oct, 21:42 • Fundeanu Madalina
Urmează reguli mult mai dure pentru toți fumătorii din România. Gabriela Firea a făcut anunțul.
Lovitură grea pentru fumători! Reguli mult mai aspre pentru 5 milioane de români!

Dacă sunteți fumători, va trebui să aveți mare grijă în perioada care urmează! Noua veste nu va fi una plăcută pentru cei care au astfel de vicii.. În aceste zile, toți oamenii care fumează pot primi o lovitură grea. Sunt vizați cinci milioane de români, conform cancan.ro.

Atenție, fumători! Urmează reguli stricte

Legislația din România interzice fumatul în anumite locuri, precum mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. Totuși, se pare că regulile nu sunt la fel de stricte ca în alte țări europene. Astfel că fumătorii ar putea avea parte de o surpriză neplăcută. Un fost ministru transmite că ar trebui ca regulile în acest sens să fie mult mai aspre.

Fumătorii din România, printre care se numără 5 milioane de oameni, ar putea primi o lovitură dură. Este posibil ca regulile ce țin de locurile unde fumatul este permis să devină mai aspre. Gabriela Firea, fostul ministru al Familiei susține că extinderea acestor zone, în special acolo unde se află copii în apropiere. Aceasta a subliniat că micuții trebuie protejați.

Citește și: Fumătorii își pot lua adio de la asta! Lege inițiată de USR și adoptată de Senat

Reguli mai aspre pentru fumători
Reguli mai aspre pentru fumători

„Fără tutun lângă copii! Fumatul pasiv este la fel de dăunător, iar copiii trebuie protejați, mai ales în public. Susțin ideea extinderii zonelor în care fumatul este interzis, ca pe o măsură de protejare a copiilor de efectele nocive ale fumatului, chiar și pasiv.

Fumatul trebuie interzis în stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport în comun și în apropierea acestora, în parcuri, terenuri sportive și locuri de joacă pentru copii și în apropierea acestora, precum și în apropierea unităților sanitare și a școlilor.

În toate aceste zone sunt copii și nu trebuie să fie expuși la fumul de extrem de dăunător.”, a scris Gabriela Firea, într-un mesaj, pe Facebook.

Prin urmare, fumatul ar putea fi interzis în parcuri, terenuri de joacă sau în stațiile de așteptare ale mijloacelor de transport. În astfel de zone sunt, de cele mai multe ori, copii și astfel, pentru protejarea lor, ar putea apărea reguli noi care îi vizează pe fumători.

„În România, consumul de tutun este larg răspândit. Eurobarometrul din 2020, arăta că 26% dintre români sunt fumători. Deși legislația interzice fumatul în anumite spaţii publice, există locuri în care mai ales copiii și tinerii sunt încă expuși la fumul de țigară.”, a mai adăugat Gabriela Firea.

Mai multe țări din Europa și nu numai au luat deja măsuri în ceea ce privește fumatul. În Franța sau Irlanda, de exemplu, există reguli foarte stricte pentru fumători. Acestora le este interzis acest obicei chiar și în propriile mașini, dacă sunt însoțiți de copii. Gabriela Firea a adus în discuție și acest aspect, menționând o parte din interdicțiile adoptate de alte țări.

„Măsurile par aspre, dar pentru sănătatea copiilor noștri trebuie să facem acest efort. În multe țări din Europa s-au luat deja astfel de măsuri. În Marea Britanie, de exemplu, este interzis fumatul în autovehicule în prezența copiilor încă din 2015.

În Irlanda, o interdicție similară a fost introdusă în 2016. În Franța, fumatul în parcuri publice și în mașini în prezența minorilor este interzis din 2015. Finlanda și-a propus să fie o țară fără tutun până în 2030.”, a adăugat fostul ministru al Familiei.

Vezi și: Un alt produs se adaugă pe lista interzisă vânzării către minori: băuturile energizante. Peste 40.000 de litri de energizant sunt vânduți zilnic în România