- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură grea pentru OMV Petrom! Compania raportează un profit net de 2,548 miliarde de lei, în scădere cu 72%, în primele nouă luni ale anului

31 Oct, 12:02 • Cornel Ghimeșan
În primele nouă luni ale anului 2023, Grupul OMV Petrom a obținut un profit net de 2,548 miliarde de lei, în scădere cu 72%, față de aceeași perioadă a anului precedent, când a raportat un profit net de 9,156 miliarde de lei, conform datelor financiare remise BVB.
Lovitură grea pentru OMV Petrom! Compania raportează un profit net de 2,548 miliarde de lei, în scădere cu 72%, în primele nouă luni ale anului

Lovitură grea pentru OMV Petrom! De asemenea, nici la capitolul venituri din vânzări OMV nu a stat foarte bine. În primele nouă luni ale anului, acestea au scăzut cu 36%, până la 28,526 miliarde de lei, faţă de 44,248 miliarde de lei, venituri din vânzări obținute în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023.

Citește și OMV Petrom şi Auchan au făcut anunțul mult așteptat de șoferi! Toate benzinăriile din țară au acum magazine MyAuchan

Lovitură grea pentru OMV Petrom!

În trimestrul trei al anului 2023, OMV Petrom a raportat un profit de 1,604 miliarde de lei, mai mic cu 64% faţă de rezultatul de 4,510 miliarde de lei raportat în aceeași perioadă a anului precedent.

Tot în în T3 din 2023, veniturile din vânzări au totalizat 10,662 miliarde de lei , în scădere cu 43% faţă de T3 din 2022 (18,667 miliarde de lei).

Rezultatele noastre pentru 1-9/23 reflectă un mediu cu prețuri mult mai scăzute la energie și o scădere a cererii de gaze și electricitate, fiind, de asemenea, afectate și de efectele reviziilor planificate ale rafinăriei noastre Petrobrazi și centralei electrice Brazi. În T3/23, am avut o performanță operațională puternică, cu producția de hidrocarburi aproape constantă trimestrial și rate ridicate de utilizare pentru activele noastre din domeniul downstream după reviziile planificate.

Comparativ cu rezultatele înregistrate în contextul fără precedent din 2022, profitul nostru net raportat în 1-9/23 este cu ~70% mai scăzut, la 2,5 miliarde lei. În aceeași perioadă, investițiile noastre au fost cu aproape 50% mai mari, la 3,4 miliarde lei, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat, inclusiv dividendele de bază, au ajuns la 12,4 miliarde lei. De asemenea, în luna octombrie au fost distribuite statului român dividende speciale de aproape 600 milioane lei.

Am intrat în faza de dezvoltare pentru proiectul Neptun Deep, în urma avizării de către autoritatea de reglementare a planului de dezvoltare a zăcământului și a atribuirii de contracte pentru principalele instalații offshore. Am avansat cu proiectele noastre de energie regenerabilă și de infrastructură pentru e-mobilitate. De asemenea, am finalizat cu un an înainte de termen modernizarea rețelei de benzinării cu marca Petrom în cadrul parteneriatului cu Auchan, cu magazine de proximitate acum disponibile în toată țara pentru clienții noștri”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

La sfârşitul lunii septembrie, grupul OMV Petrom avea 7.703 angajaţi, în scădere cu 1% faţă de septembrie 2022.

Grupul OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Compania are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Citește și OMV a semnat acordul cu Turcia. Va acoperi exportul de până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către România

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult