- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru fermieri. Ce se întâmplă cu prețurile mărfurilor agricole în 2023

21 Dec, 16:02 • Bumbeneci Diana
Prețurile cerealelor ar putea crește din nou, în 2023. Toate mărfurile agricole riscă să ajungă la majorări de preț.
Lovitură pentru fermieri. Ce se întâmplă cu prețurile mărfurilor agricole în 2023

Chiar dacă au stocurile pline la finele lui 2022 și chiar și pentru începutul anului viitor, țările net importatoare de cereale și oleaginoase au început deja să se gândească la noi decizii radicale atunci când vine vorba despre prețuri. Țările au început să-și îndrepte atenția, în mare parte, spre culturile de anul viitor. Cu toate acestea însă, mai există câteva perspective bune pentru fermierii care mai au marfă pe stoc, anunță AgroTv.

Prețurile mărfurilor agricole cresc pentru fermieri, în 2023

Se întrevăd creșteri de prețuri la toate mărfurile agricole importante, începând din 15 ianuarie. Pe lângă grâu și porumb, unde specialiștii prevăd creșteri de 15-20 de euro/tonă în luna ianuarie, se pare că și semințele de floarea soarelui vor avea o evoluție similară.

Ai mai putea citi și: Incredibil! Prețul unui teren arabil în România a depășit Bulgaria, Franța sau Ungaria

Prețuri mai mari pentru fermierii care lucrează pământul
Prețuri mai mari pentru fermierii care lucrează pământul

„Ar fi interesant pentru fermieri să afle despre tendința prețului la semințele de floarea soarelui, pentru că în acest moment există o presiune asupra prețului semințelor, generată de faptul că Ucraina și Rusia sunt în competiție de a vinde uleiul brut pe care l-au produs. Să nu uităm că Rusia a lăsat pe câmp 2,1 milioane de tone de semințe, care sunt înghețate și pline de zăpadă și nu credem că vor mai genera producție de calitate după ce vor fi recoltate.

Ucraina are probleme cu infrastructura energetică, iar fabricile lor de procesare merg în regim de avarie, iar fermierii nu prea doresc să mai vândă. Asta se traduce printr-o cerere care va începe să fie vizibilă undeva în jurul datei de 15 ianuarie, pentru că acoperirea la nivel european va fi terminată”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru AGRO TV.

Acesta a mai explicat că situația este identică și la rapiță. Europa este acoperită în acest moment, recolta de din Australia este foarte mare, recoltează 7,2 milioane de tone, iar faptul că toate unitățile de procesare sunt acoperite generează stagnare și o presiune pe preț”.

Citește și: A plouat cu amenzi în magazinele alimentare din București. Oamenii legii au găsit nereguli în peste 100 de societăți comerciale

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult