- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu banii pentru ministere în 2024

11 Dec, 10:45 • Cornel Ghimeșan
Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre cum vor fi distribuiți banii pentru ministere anul viitor și a oferit asigurări că iciun minister nu va rămâne fără fonduri.
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu banii pentru ministere în 2024

Într-o declarație susținută luni dimineață, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că în anul următor niciun minister nu va înregistra pierderi financiare. În acest context, a adăugat că Ministerul Economiei va fi supus unei reduceri de fonduri, justificând această decizie prin desființarea Ministerului IMM-urilor și Turismului. Totodată, premierul a evidențiat o majorare semnificativă a bugetului destinat Ministerului Transporturilor.

Citește și: România, pe ultimul loc în urma rezultatelor PISA. Premierul Marcel Ciolacu solicită criterii de performanță din partea Ministrului Educației, Ligia Deca

„Niciun minister nu va pierde bani anul viitor. Cele care vor primi mai puțini bani sunt cele care au finalizat investițiile și au avut banii pentru cofinanțare anul acesta. Scriptic, ca și procente, este Ministerul Economiei, dar este normal pentru că s-a desființat Ministerul IMM-urilor și Turismului. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare și la Ministerul Sănătății, aproape 26%. Este o majorare și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am ajuns la 12 mld de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum cheltuim acești bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor Breaking News-uri că nu sunt bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, când noi alocăm 12 mld de euro la Casa de Sănătate”, a spus Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Azi, premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat că bugetul pentru anul 2024 va fi configurat cu un deficit bugetar redus cu 0,5 puncte procentuale față de cel înregistrat la încheierea anului curent.

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat că bugetul pentru anul 2024 va include o reducere a deficitului bugetar cu 0,5 puncte procentuale față de cel înregistrat la finalul anului curent. Acesta a anunțat, de asemenea, o creștere de 5% la salariile bugetarilor, cu excepția demnitarilor. Bugetul propus este caracterizat de o orientare către investiții, alocând 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB), marcând astfel o cifră record după Revoluție.

În cadrul anunțului, premierul a evidențiat angajamentul față de educație, precizând că se va asigura un buget remarcabil pentru acest sector, reprezentând 4,1% din PIB, înregistrând o creștere semnificativă de 60% față de anul curent. Ciolacu a subliniat importanța Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), menționând alocarea de 12 miliarde de euro în domeniul educației. Cu toate acestea, detaliile privind salariile profesorilor rămân încă în discuție, constituind subiectul unor negocieri ulterioare.

Citește și: România va deveni hub de investiţii şi suport logistic pentru marile proiecte americane. Marcel Ciolacu: „Există potenţial major pentru investiţii americane în domenii precum energia şi tehnologiile digitale”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult