- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, anunț pentru milioane de români. „Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar”

28 Mar, 12:13 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu are vești noi pentru românii care plătesc facturi. S-a luat o nouă decizie în Guvern.
Marcel Ciolacu, anunț pentru milioane de români. „Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar”

Premierul

României, Marcel Ciolacu, a explicat oficial că Guvernul a prelungit perioada în care firmele nu primesc amendă dacă nu își introduc datele în sistemul RO E-Factura. Mesajul a fost transmis înainte de începerea ședinței de Guvern.

Marcel Ciolacu, mesaj înainte de ședința de Guvern

„Adoptăm azi și măsuri convenite cu mediul de afaceri în privința sistemului electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanță de urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”, a spus Ciolacu.

Citește și: Impozitare pensii 2024. Anunț major pentru peste 4 milioane de pensionari

Marcel Ciolacu. sursă: Gov.ro
Marcel Ciolacu. sursă: Gov.ro

Marcel Boloș, despre situația actuală

Ministerul Finanţelor a propus încă de pe data de 22 martie extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancţiuni pentru cei care nu folosesc e-Factura, iar ministrul Marcel Boloş anunţă că propunerea va fi adoptată în următoarea şedinţă de Guvern. ”Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătăţiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback”, a transmis ministrul.

„Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă şi transparentă cu antreprenorii. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătăţiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback.

Dovadă că reprezentanţii mediului de afaceri au participat la şedinţele noastre şi au venit cu propuneri valoroase, care s-au şi implementat de-a lungul timpului. O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancţiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern”, a transmis și ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Conform oficialului, cei care nu ţin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancţionaţi de la 1 iunie 2024.

„Este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu această ocazie, ţin să îi încurajez pe toţi cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie”, a mai transmis Boloş.

Acesta a mai transmis că s-au trimis îndrumări în SPV care cuprind paşii de făcut pentru utilizarea sistemului către toţi cei care nu au raportat facturi până acum.

Ai putea citi și: Anunț sumbru de la INS. Prețurile din România vor exploda înainte de Paștele din 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult