- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozitare pensii 2024. Anunț major pentru peste 4 milioane de pensionari

28 Mar, 09:38 • Bumbeneci Diana
Impozitarea pensiilor. Anunț de mare importanță pentru toți pensionarii din România.
Impozitare pensii 2024. Anunț major pentru peste 4 milioane de pensionari

Seniorii care au pensii mărite după recalcularea din luna septembrie primesc și o veste proastă. Guvernul va aplica un impozit pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei.

Impozitare pensii 2024

Impozitul este stipulat și în noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la data de 1 septembrie. Dacă ai 2.500 lei pensie vei plăti 50 lei impozit. Cu cât pensia este mai mare, cu atât impozitul crește.

  • La 3.000 lei pensie, impozitul este de 100 lei.
  • La 4.000 lei pensie, impozitul este 200 lei.
  • La 5.000 lei pensie, impozitul este de 300 lei.

Pensionarii care iau pensie sub 2.000 de lei nu plătesc impozit.

Vezi și: Peste 1 milion de pensionari vor pierde bani după marea recalculare din septembrie! Anunțul CNPP

„Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit”

„Impozitarea pensiilor din sistemul public este și rămâne la fel, adică: Pensiile sub 2000 de lei sunt pensii pentru care nu se plătește niciun impozit, se plătește impozit de 10% doar pentru partea suplimentară de la 2000 de lei în sus.

Cu alte cuvinte: dacă ai o pensie de 2800 de lei, plătești un impozit doar pentru partea de 800 de lei, adică 80 de lei, 10% din 800 de lei.

Este foarte important ca românii să știe lucrul acesta astfel încât în spațiul public să nu mai fie rostogolite știri false care să creeze panică printre pensionari”, a transmis, recent, Ministrul Muncii.

pensii
pensii

La ora actuală, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. În schimb, tot ce depășește 2.000 de lei este impozitat pentru pensiile din sistemul public.

Ministrul Muncii, precizări despre impozitarea pensiilor

„Într-adevăr avem o supraimpozitare, este valabilă doar la pensiile de serviciu și este de 20% pentru ceea ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile care sunt în intervalul între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut, dar aceasta este graduală și doar pentru partea necontributivă, doar în ceea ce privește pensiile de serviciu, nu pensiile din sistemul public„, a adăugat ministrul.

Ai mai putea citi azi și: Jobul plătit cu 60.000 de euro la care nici nu trebuie să muncești prea mult

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult