- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu anunță ce se va întâmpla cu pensiile standard și cu pensiile speciale în România

11 Sep, 15:33 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu lămurește problema pensiilor. Premierul ia în calcul trei mari variante.
Marcel Ciolacu anunță ce se va întâmpla cu pensiile standard și cu pensiile speciale în România

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB din PNRR privind cheltuielile cu pensiile, după discuţiile cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Liderul PSD a mai spus că îşi doreşte ca legea pensiilor să fie finalizată în acest an şi sunt trei variante în lucru, fiind deja discuţii zilele trecut pe acest subiect cu reprezentanţii Băncii Mondiale.

Ce se întâmplă cu pensiile în România

Marcel Ciolacu a oferit mai multe detalii într-o conferinţă de presă susţinută luni după participarea la deschiderea anului şcolar. Acesta a explicat ce se va întâmpla cu pensiile., atunci când a fost întrebat despre eliminarea pragului de 9,4% din PIB din PNRR privind cheltuielile cu pensiile.

Vezi și: Record absolut de pensionari. În august, România a avut aproape 5 milioane de beneficiari de pensie. Iată care au fost veniturile medii

Marcel Ciolacu, despre pensii
Marcel Ciolacu, despre pensii

„Ştiţi foarte bine că a fost eliminat, în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene. Urmează şi noi să finalizăm legea pensiilor fiindcă avem un parteneriat. Este incorect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4.

Oricum el nu ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4 din PIB. PIB creşte. Este normal. Se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea era să negociez şi să avem această discuţie cu Comisia”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat și dacă va fi finalizată în acest an legea pensiilor, premierul Ciolacu a răspuns: „Da, eu îmi doresc să fie finalizată”.

Zilele trecute am avut discuţii şi cu Banca Mondială care este consultantul Ministerului Muncii şi al Comisiei Europene pe legea pensiilor. Sunt trei variante. Deja au început negocierile paralel cu închiderea pensiilor speciale, să avem cât mai repede şi cu legea pensiilor”, a completat liderul PSD.

Vezi și: Din cauza neaderării la Schengen, România cere despăgubiri pentru pierderile transportatorilor. „Impactul pe neintrarea noastră în Schengen este la 2% din PIB”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult