- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Milioanele de pacienți din România trebuie să știe asta! Alexandru Rafila anunță ce măsuri se vor lua pentru marea criză a medicamentelor. „Proiectul de indexarea medicamentelor este gata”

12 Apr, 09:28 • Lupu Alexandra
Alexandru Rafila, declarații de interes pentru milioanele de pacienți români! Iată ce se întâmplă cu medicamentele din țară.
Milioanele de pacienți din România trebuie să știe asta! Alexandru Rafila anunță ce măsuri se vor lua pentru marea criză a medicamentelor. „Proiectul de indexarea medicamentelor este gata”

Alexandru Rafila a intervenit în criza medicamentelor din România și a confirmat care sunt măsurile pe care Guvernul urmează să le aplice. Așa cum relatează antena3.ro, ministrul Sănătății a explicat ce înseamnă „majorarea” prețurilor pentru tratamentul medicamentos și la ce ar trebui să se aștepte românii.

Ce se întâmplă cu marea criză a medicamentelor

Alexandru Rafila intervine în criza tratamentelor din România, având în vedere că milioane de pacienți sunt afectați. Ministrul Sănătății a confirmat că proiectul de indexare al tratamentelor este gata și se dorește implementarea lui până la jumătatea acestui an. Reprezentantul ține să menționeze că indexarea va aduce o creștere de numai 1.50 lei pentru substanțele medicamentoase care costau inițial 10, majoritatea fiind compensate.

Citește și: Alexandru Rafila a făcut anunțul! Medicamentele nu se vor scumpi, ci se va „actualiza” prețul

„Proiectul de indexarea medicamentelor este gata. Am discutat cu ministrul Finanțelor încât să găsim o soluție să-l aplicăm cât mai repede. Dorința noastră este ca acest lucru să se întâmple până la jumătatea anului, iar celălalt proiect să-l putem finaliza în această lună, pentru că acolo avem o chestiune care încălca legislația europeană.

Se plătea un clowback diferențiat la genericele produse în România față de genericele din import. După ce noi am pus în transparență decizională acest proiect legat de indexarea prețurilor medicamentelor, au început o serie întreagă de articole și atacuri în care se spunea că ministerul Sănătății mărește prețul medicamentelor”, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a declarat, în continuare, că situația trebuie explicată public, tocmai pentru ca pacienții să știe la ce trebuie să se aștepte. Așadar, ministrul Sănătății confirmă că, în urma acestei indexări, un medicament de 10 lei va costa 11.50. Totodată, dacă vorbim despre compensarea de 50%, pacienții vor plăti în plus doar 75 bani.

Medicamente
Medicamente

„Trebuie să înțelegem și să dăm un exemplu foarte clar ce înseamnă o astfel de mărire de preț ca lumea să înțeleagă la ce să se aștepte.

Un medicament care costă 10 lei va costa după aplicarea acestei indexări 11,50 lei. Majoritatea acestor medicamente sunt compensate sau gratuite.

Dacă mergem pe o compensare de 50% înseamnă că un pacient va plăti în plus 75 de bani”, declară ministrul.

Alexandru Rafila a mai declarat că alinierea este justificată, având în vedere că acoperă cheltuieli esențiale de producție. Ministrul a precizat că tratamentele cele mai ieftine din Europa nu ar trebui să lipsească din farmacii.

„Sunt convins că această aliniere a prețului care acoperă creșterile de cheltuieli de producție care înseamnă cheltuieli cu transportul, cheltuieli cu energia folosită în producerea medicamentelor, este justificată.

Această iluzie că trebuie să avem medicamentele cele mai ieftine din Europa și ele să lipsească de fapt din farmacii este îngrijorător. Am discutat acest subiect cu ministrul Câciu și l-am convins că este abordarea corectă”, completează Rafila.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente: ”România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din UE în ce privește producția de medicamente”