- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Rafila a făcut anunțul! Medicamentele nu se vor scumpi, ci se va „actualiza” prețul

08 Apr, 09:59 • Constantin Cristina
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că tarifele medicamentelor nu se vor scumpi, ci vor suferi doar o „actualizare”, pentru ca acestea să rămână în continuare pe piață.
Alexandru Rafila a făcut anunțul! Medicamentele nu se vor scumpi, ci se va „actualiza” prețul

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că majorarea tarifelor la medicamente cu 15% nu este de fapt o scumpire, ci o „actualizare” a prețurilor mici, tocmai pentru a putea rămâne încă pe piață, a informat news.ro.

Vezi și: Alexandru Rafila, semnal de alarmă! Aveți grijă la aceste medicamente! Din ce în ce mai mulți români le cumpără

Alexandru Rafila, medicamentele nu se scumpesc, ci se vor „actualiza”

„Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă. Este esenţial. Noi ne dorim pentru pacienţi şi acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate. Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi. La nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie să luăm măsuri din timp.

Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii, prin schimbarea modului de referenţiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piaţă, am reglementat şi în curând va fi aprobată partea cu claw-back-ul. L-am uniformizat pentru toate tipurile de medicamente generice şi nu în ultimul rând această actualizare de preţ care trebuie să fie un imbold şi pentru producători şi pentru distribuitori să ofere medicamentele pe piaţa românească”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a adăugat că aceste actualizări vor avea loc până la jumătatea acestui an.

„Pentru claw-back cred că se rezolvă în această lună, iar pentru actualizarea de preţ, după discuţia pe care am avut-o cu ministrul Finanţelor, până la jumătatea acestui an”, a spus ministrul Sănătății.

De asemenea, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi, că fabricile care produc medicamente generice trebuie să rămână pe profit, așadar trebuie să țină pasul cu scumpirile de pe întreaga piață.

„Alinierea cu 15% se va face din luna aceasta şi pe urmă vedem cu indicele de inflaţie cum venim la preţul plafonat, astfel încât medicamentele generice şi fabricile care produc medicamente generice să rămână pe profit”, a precizat Ciolacu.

Alte articole: Două analize importante vor fi decontate în România. Alexandru Rafila afirmă că este vorba despre „o afecțiune de multe ori tăcută”, dar care afectează 700 de milioane de oameni