- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Transporturilor dă lovitura în infrastructură! Sorin Grindeanu anunță un record istoric pentru țara noastră

21 Mar, 10:40 • Bumbeneci Diana
Sorin Grindeanu anunță un record istoric pentru România. Urmează proiecte ce vor schimba harta infrastructurii.
Ministerul Transporturilor dă lovitura în infrastructură! Sorin Grindeanu anunță un record istoric pentru țara noastră

Ministrul Transporturilor

, Sorin Grindeanu, a explicat că, la ora actuală, se lucrează pe aproximativ 750 de kilometri de autostradă și drum expres, un ritm cum nu a mai existat niciodată în România.

Sorin Grindeanu dă lovitura în infrastructură

De altfel, până în 2030 se vor încheia contracte pentru încă 1700 de kilometri de autostradă și drum expres. În prezent, România are puțin peste 1000 de kilometri de autostradă construiți în ultimii 33 de ani.

Vezi și: Noutatea din Legea Pensiilor care aduce bani mai mulți pentru români. Daniel Baciu „În maxim 6 luni trebuie să o adoptăm”

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

La Ministerul Transporturilor am accesat întreaga sumă din Programul Transporturi 2021-2027, nu doar cea de 4,5 miliarde Euro, ci am mai primit un miliard, la 5,5 miliarde de la alte programe europene, apă, canal care nu au reușit să-și cheltuie banii. Sunt cam 40 de miliarde de Euro de care vorbim, 13-14 miliarde asigurate pe fonduri europene, 26 miliarde fonduri de la Bugetul de Stat.

Succint, proiectele pe zona rutieră, vorbim astăzi, de aprox. 750 de kilometri de drum de mare viteză, autostradă și drum expres în lucru, în execuție. Toate cele trei secțiuni ale Autostrăzii Transilvania, la cele 5 loturi din A 0 în jurul Bucureștiului, cele două tronsoane de pe Drumul Expres Craiova-Pitești, în paranteză fie spus trebuie să fie finalizate la sfârșitul anului, toate cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldovei A 7 până la Pașcani prin PNRR, cele două loturi din Autostrada Unirii A 8, celebra bucată cu urși, din A 1 Margina -Holdea și întreaga Autostradă de la Sibiu la Făgăraș care în momentul acesta are semnate toate contractele și se intră în execuție (n.r în realitate toate cele 4 sunt deocamdată în proiectare).

Profit de această ocazie să anunț că, la sfârșitul acestei luni vor fi dați în circulație aprox. 20 de kilometri de Drum Expres (n.r 13 Drum Expres/ 6 drum 2X2) care fac legătura între Oradea și Autostrada A 3. Pe lângă acești kilometri mai vorbim și de 1200 de kilometri în lucru pe zona feroviară pe diverse tronsoane, de la Simeria la frontiera cu Ungaria, de la Brașov la Sighișoara și Caransebeș -Timișoara-Arad și Episcopia Bihor-Cluj. ”, a declarat Sorin Grindeanu.

În septembrie 2023, România a atins borna de 1000 de kilometri de autostradă construiți, dar în ultimii ani s-a lucrat în ritm accelerat.

Ministrul Transporturilor susține că până în 2030 se vor lansa contracte pentru minim 1700 de kilometri, care vor costa 40 de miliarde de euro.

Pentru infrastructura rutieră urmează să mai lansăm contracte pentru minimum 1700 de kilometri, repet, vorbim până în 2030 de un necesar de 40 miliarde de Euro. Acești kilometri de Drum Expres și Autostradă necesită resurse fără de care nu le vom putea implementa” a mai spus Grindeanu.

Ai mai putea citi: A fost anunțată data la care se INTERZIC oficial sobele pe lemne. Cu ce vor fi înlocuite?

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult