- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Cătălin Predoiu, la Consiliul JAI: „România îndeplinește criteriile Schengen”

06 Dec, 19:07 • Bumbeneci Diana
Ministrul Cătălin Predoiu, la Consiliul JAI. „România nu numai că îndeplinește criteriile Schengen, dar performează în teren în ceea ce privește combaterea migrației ilegale”.
Ministrul Cătălin Predoiu, la Consiliul JAI: „România îndeplinește criteriile Schengen”

Marţi a avut loc, la Bruxelles, Belgia, secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la Consiliul JAI, că UE trebuie să aibă curajul să ia „decizia corectă şi dreaptă” de a extinde Spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria.

Cătălin Predoiu: România are dreptul să intre în Schengen

Predoiu a vorbit despre calitatea Barometrului Schengen, explicând că autorităţile române analizează cu toată seriozitatea informaţiile incluse, dar mai ales pe cele care arată unde trebuie să se lucreze în continuare.

Ministrul a pus accent pe importanţa verificărilor sistematice în bazele de date europene şi pe pregătirea personalului care foloseşte sistemele europene. Referitor la aspectele de returnare, a evidenţiat importanţa continuităţii procesului şi eliminarea lacunelor, inclusiv de ordin legislativ, ce pot fi exploatate de cetăţeanul terţ subiect al returnării pentru a abuza de procedura de azil şi pentru a se sustrage de la executarea returnării.

Ministrul român a subliniat faptul că România nu numai că îndeplineşte criteriile Schengen, dar performează în teren în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale, aşa cum o demonstrează şi statisticile din Barometrul Schengen, Frontex etc.”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit agerpres.ro.

Ai mai putea citi: Belgia ar putea întoarce spatele României în procesul de aderare la Schengen? Oficialii belgieni neagă acuzele

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu

Cât despre Decizia Consiliului în legătură cu aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, demnitarul român a amintit eforturile României pentru asigurarea securităţii UE şi implementarea la cele mai înalte standarde a criteriilor Schengen, fapt recunoscut unanim de toate statele membre UE

„Ministrul român a demonstrat prin argumente faptul că nu există nicio incompatibilitate între extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi discuţia privind îmbunătăţirea performanţei tuturor ţărilor din Spaţiul Schengen, respectiv întărirea Spaţiului Schengen, dimpotrivă, cu România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen, acesta va fi consolidat, pentru că ambele ţări performează în combaterea migraţiei ilegale”, arată sursa citată.

Poți citi: Impozit cu 500% mai mare pentru o categorie de proprietari. Cine va avea de plătit sume colosale începând cu 2024

Predoiu a cerut liderilor să identifice scenarii optime de gestionare a subiectului în continuare, astfel încât să fie facilitată adoptarea unei Decizii pozitive privind aderarea la spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an.

Pe agendă au figurat subiecte referitoare la starea generală a spaţiului Schengen, Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România (informare), Pactul privind migraţia şi azilul, Regulamentul privind prevenirea şi combaterea abuzului sexual asupra copiilor, azil şi migraţie: dimensiunea externă, consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – securitate internă, implicaţiile situaţiei din Orientul Mijlociu pentru securitatea internă a UE, combaterea provocărilor de securitate: evaluare de către Consiliul consultativ de informaţii, Recomandarea Consiliului referitoare la un plan privind infrastructura critică.

Statele membre au intervenit pe rând subliniind faptul că cele două state îndeplinesc toate criteriile de aderare, sunt constructive şi dedicate acestui proces şi trebuie să devină membre cu drepturi depline cât de curând posibil. Statele membre au precizat că îşi menţin poziţia de a susţine o decizie de extindere, iar ministrul austriac a subliniat că doreşte un spaţiu Schengen puternic”, precizează MAI.

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult