- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul de Finanțe anunță vești bune pentru beneficiarii proiectelor prin PNRR. 4 mari schimbări majore

08 Dec, 21:59 • Bumbeneci Diana
Vestea momentului. Ministrul de Finanțe anunță ”patru vești bune pentru beneficiarii proiectelor de investiții din PNRR”.
Ministrul de Finanțe anunță vești bune pentru beneficiarii proiectelor prin PNRR. 4 mari schimbări majore

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a anunțat ”patru vești bune pentru beneficiarii proiectelor de investiții din PNRR venite astăzi”.

Ministrul de Finanțe anunță schimbări pentru beneficiarii de proiecte prin PNRR

”1. Astăzi, Consiliul Miniștrilor de Finanțe al UE(ECOFIN) a avizat Planul Național de Redresare și Redresare și Reziliență al României revizuit cu includerea noii finanțări de 1,4 miliarde euro din componenta Repower EU.

2. A fost promulgată legea nr. 369/2023 prin care se permite acordarea de prefinanțări de până la 13% din valoarea contractelor de achiziții încheiate pentru implementarea proiectelor de investiții din PNRR.

3. Prin același act normativ se acordă posibilitatea acordării de plăti în avans de până la 40% pentru implementarea proiectelor finanțate din fondurile europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Acest mecanism va permite autorităților locale dar și celorlalți beneficiari să aibă la dispoziție, în timp real, sumele necesare realizării cheltuielilor aferente investițiilor angajate.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe

4. S-a realizat și posibilitatea ca, pentru acele investiții de importanță sectorială pentru care coordonatorii de reformă prezintă argumentele necesare adoptării prin memorandum aprobat de Guvern, să poată exista un nivel de supracontractare superior cu introducerea unor indicatori de progres cuantificabili, astfel încât, mult mai multe proiecte să fie finanțate acolo unde există un interes sectorial ferm exprimat.

Le mulțumesc, pe această cale, colegilor din MIPE, celor din Guvern dar și colegilor parlamentari care au sprijinit adoptarea amendamentelor la Legea nr. 369/2023.

Anul 2024 va fi anul în care absorbția fondurilor primite de România din PNRR trebuie să crească accelerat, avem cadrul legal pentru asta, rămâne ca noi, toți coordonatorii de reforme și investiții, să facem un efort comun pentru ca banii să producă efectul scontat!”, a transmis Adrian Câciu într-o postare pe Facebook.

Poți citi: Impozit cu 500% mai mare pentru o categorie de proprietari. Cine va avea de plătit sume colosale începând cu 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult