- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Motorina, singura care va fi compensată cu 50 de bani? Ce se propune în coaliție

19 Sep, 15:29 • Bumbeneci Diana
Motorina ar putea fi singura compensată, în viitorul apropiat. Decizia aparține liberalilor și ar putea fi susținută și de social-democrați.
Motorina, singura care va fi compensată cu 50 de bani? Ce se propune în coaliție

Românii ar putea rămâne doar cu motorina mai ieftină, dacă se va lua în considerare o propunere făcută de PNL. Liberalii  în ședința Coaliției cu propunerea ca în următoarele luni să fie păstrată măsura compensării de 50 de bani per litru doar la motorină.

Doar motorina se află pe lista compensațiilor propuse de PNL

Decizia liberalilor de a aborda compensarea doar în cazul motorinei a fost luată deoarece se consideră că motorina are un preț mult mai mare față de benzină, iar cele mai mari creșteri de preț au fost raportate în cazul acestui carburant. Potrivit unui anunț făcut astăzi de Consiliul Concurenței, motorina a crescut cu peste 35 de procente, de la începutul anului și până în prezent.

În ședința de Coaliție din această după-amiază, liberalii vor să le propună partenerilor de Coaliție ca măsura compensării la carburant, de 50 de bani la litru, să fie aplicabilă doar pentru motorină, în condițiile în care prețul acesteia se apropie din nou de 9 lei, potrivit unor surse liberale, informații obținute de Adevărul.

Conform surselor, UDMR ar fi de acord cu măsura, însă mai trebuie ca social-democrații să fie de acord cu această schimbare. În acest sens, în ședința de Coaliție vor urma discuții și pe tema plafonării metrului ster de lemne la 500 de lei, dacă e achiziționat de la ROMSILVA. Mai mult, reprezentanții claselor politice, precum și specialiștii din domeniu au ca obiectiv principal să identifice cât mai rapid o soluție și pentru problema peleților, în condițiile în care prețurile s-au triplat în ultimele luni.

Citește și: Carburanții ar putea fi mai scumpi din octombrie 2022. Cât vor plăti românii de luna viitoare și ce se întâmplă cu cei 50 de bani compensare

Tema măririi pensiilor și salariilor este lăsată pentru mai târziu, pentru ca mai întâi să existe suficiente date referitoare la veniturile pe care se poate baza Guvernul. De altfel, și ministrul Muncii a anunțat că a demarat discuțiile cu partenerii social-democrați.

„Recent am lansat din partea PSD un program de sprijin pentru cetățeni și vom lansa și în continuare. Deja lucrăm la un program pentru iarna 2022-2023, un program de măsuri sociale. Primele măsuri solicitate, luând în calcul analizele făcute, o majorare a pensiilor cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie.

A fost o discuție transparentă, în urma discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul. Începând de astăzi, la nivelul Ministerului Muncii am declanșat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuție cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o creștere a salariului minim brut garantat în plată, ținând cont și de directiva nou aprobată din cadrul Consiliului European privind salariul minim adecvat”, a declarat Marius Budăi în cadrul unei conferințe de presă de la Iași.

Mai poți citi și: Majorarea pensiilor, dezbătută de ministrul Muncii. Cum vor fi ajutați românii să facă față facturilor enorme

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult