- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mulţi români nu-şi mai permit să ţină Postul Crăciunului. Scumpirile fac din tradiţia strămoşească un lux

21 Nov, 15:47 • Russo George
Postul Crăciunului a devenit un lux pentru marea majoritate a credincioșilor. Din păcate mulţi români vor fi nevoiţi să renunţe la perioada de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului din cauza scumpirii produselor de post.
Mulţi români nu-şi mai permit să ţină Postul Crăciunului. Scumpirile fac din tradiţia strămoşească un lux

Postul Crăciunului devine o problemă mare pentru românii care nu au venituri decente. Prețurile la legume și fructe au explodat fix înainte de post. Aşa că Postul Crăciunului devine o provocare, în special pentru cei cu venituri reduse.

În comparație cu anul precedent, prețurile au înregistrat o creștere mare. Ca dovadă că bate vântul prin pieţe. Şi chiar dacă unele produse au fost incluse în lista alimentelor plafonate, scăderile de preț sunt minime spre deloc. Din păcate, postul şi apropierea sărbătorilor de iarnă devin o povară greu de suportat pentru majoritatea românilor.

Potrivit statisticilor, prețurile legumelor au înregistrat creșteri de până la 50%. Produse precum cartofii, fasolea, varza și ardeii sunt printre cele mai scumpe legume de pe piaţă. Comercianții le-au scumpit special, în speranța că se vor vinde bine în post.

„Prețurile sunt foarte mari. Varza aia mică era un leu și acum e trei lei. N-am mai cumpărat roșii că sunt foarte scumpe, fasolea am cumpărat-o cu 12 lei”, declară un client al unei pieţe din Bucureşti.

„Sunt aproape duble față de primăvară, ar trebui acum să fie mai ieftine. Un kilogram de roșii e 15 lei”, a spus un alt cumpărător. Nu mai vorbim de soia, ciuperci sau năut, produse bogate în vitamine, acesta chiar că au devenit un lux. Preţurile nu sunt pentru toate buzunarele.

Postul Crăciunului mai scump ca niciodată

În piețe, prețurile au explodat față de anul trecut. O spun vânzătorii, dar mai ales clienții care sunt din ce în ce mai puțini. Nici în supermarketuri nu este mai bine. Deși multe alimentele sunt plafonate, plătim mai mult, deoarece s-au scumpit alte produse. Şi producătorii agricoli se plâng. Unii spun că nu au modificat cu mult prețurile dar le este tot mai greu, nu pot să acopere cheltuielile.

Guvernul a adoptat la finalul lui octombrie ordonanța care prevede prelungirea cu trei luni a perioadei în care se aplică limitarea adaosului comercial, „având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente”.

În piețele din București, un kilogram de ceapă costă 6-7 lei, cartofii ajung la 4-5 lei, castraveții cornișon peste 10 lei, iar ciupercile champignon se vând și cu 13-14 lei. Kilogramul de hrean costă 15 lei, fasolea sare de 12 lei kilogramul. Roșiile se vând cu 15 lei kilogramul.

„Clienți nu mai avem cum aveam odată. Oamenii sunt din ce în ce mai puțini. Vin, se uită la prețuri, și cei mai mulți pleacă”, ne-a spus o vânzătoare. Femeia este producător și vine cu marfă proaspătă din Giurgiu. Vinde legume în piață de mai bine de 20 de ani. „Cererea a scăzut foarte mult. La iarnă nici nu mai vin. Nu are sens. Păi nu-mi scot banii pe transport, pe taxa de tarabă… ce să mai vorbesc de profit”, se plânge o vânzătoare din piaţă.

Citeşte şi: Premierul Marcel Ciolacu asigură românii: „În 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi”