- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Măsurile prezentate de premier pentru a reduce dezechilibrele din piață

03 Apr, 19:56 • Lupu Alexandra
Nicolae Ciucă ia atitudine! Din dorința de a reduce dezechilibrele din piață, premierul solicită Comisiei Europene implementarea unui set de măsuri în această direcție.
Nicolae Ciucă cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina. Măsurile prezentate de premier pentru a reduce dezechilibrele din piață

Nicolae Ciucă se implică direct în reducerea dezechilibrelor din piață, generate de importurile masive de cereale ucrainene. Premierul a semnat împreună cu omologii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare adresată Comisiei Europene, în care se solicită implementarea mai multor măsuri, relatează profit.ro.

Nicolae Ciucă, noi cereri pentru Comisia Europeană

Nicolae Ciucă a semnat o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de omologii săi din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia, cu scopul de a ameliora dezechilibrele din piață, generate de importurile masive de cereale ucrainene.

Astfel, țările menționate solicită Comisiei Europene să adopte mai multe măsuri în această direcție. Precis, reprezentanții cer reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care nu sunt aplicate la ora actuală.

Pe lângă această măsură, reprezentanții solicită suplimentarea fondurilor europene distribuite pentru fermieri drept compensații. Totodată, responsabilii afirmă că este necesară posibilitatea de a folosi acești bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.

Citește și: Producția de cereale a României este în scădere. Ce cantități au recoltat fermierii în 2022

În continuare, reprezentanții punctează că au nevoie de sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. Mai mult decât atât, în scrisoarea comună se punctează nevoia de autovehicule suplimentare pentru operatorii din piață. Responsabilii precizează că printr-o rețea de transport bine pusă la punct, produsele din Ucraina vor fi trimise mai rapid în alte regiuni ale lumii, către țările importatoare.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

În document s-a solicitat o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate, în așa fel încât să nu rămână în UE. Pe de altă parte, reprezentanții au subliniat necesitatea de urgentare a procesului de ajutorare a fermierilor, dar și crearea unor mecanisme automate de suport în regiunile afectate.

Nicolae Ciucă a precizat că măsurile se vor adăuga programelor pe care Guvernul României le derulează deja în sprijinul fermierilor din țară, alături de Comisia Europeană. Premierul a menționat că România continuă să fie alături de Ucraina, prin orice mijloace economice, umanitare și diplomatice.

„România continuă să fie alături de Ucraina în fața agresiunii rusești și să susțină țara vecină prin orice mijloace diplomatice, economice și umanitare”, afirmă Nicolae Ciucă.

Vezi și: Despăgubiri de 16 milioane de euro pentru fermierii bulgari afectați de importurile de cereale din Ucraina