- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicușor Dan îi răspunde lui Ciolacu, după ce i-a cerut demisia: „Să ceară demisia ministrului de Finanţe din partidul dumnealui, acesta este total opac la toate argumentele mele raţionale”

14 Nov, 22:02 • Gabriela Andreescu
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, ar trebui să ceară mai degrabă demisia ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, deoarece a fost „total opac” la argumentele „raţionale” care i-au fost aduse în ultimul an privind bugetul Municipiului Bucureşti.
Nicușor Dan îi răspunde lui Ciolacu, după ce i-a cerut demisia: „Să ceară demisia ministrului de Finanţe din partidul dumnealui, acesta este total opac la toate argumentele mele raţionale”

„Domnul Ciolacu ar trebui mai degrabă să ceară demisia ministrului de Finanţe din partidul dumnealui, pentru că acesta este total opac la toate argumentele mele raţionale, începute de anul trecut, pe vremea aceasta, în care spuneam că bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti este dezechilibrat faţă de facturile de termie care urmează să vină. (…) Înainte de bugetul pe 2022 am avut două discuţii cu ministrul de Finanţe, am încercat şi cu domnul Ciolacu, de câte ori la telefon. Nu am reuşit să stabilesc o întâlnire”, a spus Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Edilul Capitalei a reamintit că în decembrie 2021 a susţinut o conferinţă de presă în care avertiza că, potrivit proiectului bugetului naţional, veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti ar urma să fie mult reduse în 2022.

„Înainte de votarea bugetului, am avut o conferinţă publică de presă, în care am avertizat că o să avem problema asta. După care s-a constituit un comitet interministerial pentru termie, cu reprezentanţii tuturor ministerelor. De la Ministerul Finanţelor nu a prea venit nimeni în comitetul acesta. Comitetul s-a întrunit cred că de vreo 15 ori de la începutul anului 2022 până acum. În vară am mai încercat să am o discuţie cu ministrul de Finanţe, care mi-a spus la telefon că e o discuţie politică a coaliţiei şi că nu este dumnealui persoana cu care să vorbesc”, a precizat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a scris recent pe Facebook că bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Nicușor Dan i-a răspuns lui Marcel Ciolacu, după ce acesta i-a cerut demisia
Nicușor Dan i-a răspuns lui Marcel Ciolacu, după ce acesta i-a cerut demisia

În acest sens, primarul Bucureștiului a explicat că o locuinţă din Capitală a primit în iarna 2021-2022, pentru termoficare, 28,21 lei, în timp ce alte localităţi, precum Călăraşi, Bacău, Rădăuţi sau Giurgiu, au primit chiar şi de zeci de ori mai mult per locuinţă.

Nicuşor Dan adaugă că există o „discrepanţă” între sumele primite de alte oraşe faţă de cele alocate Bucureştiului. În acest sens, prezintă şi un tabel cu date extrase din hotărâri de Guvern şi ordine de ministru, conform cărora Călăraşi a primit 4.417 lei de la Guvern pentru termie în iarna 2021-2022 per locuinţă. Acesta este urmat de: Bacău – 3.927 lei, Giurgiu – 3.506 lei, Făgăraş – 2.560 lei, Iaşi – 2.450 lei, Drobeta Turnu Severin – 2.281 de lei, Otopeni – 2.163, Timişoara – 2.180, Tulcea – 2.053 sau Arad – 1.961 lei.

„Poate cu aceste cifre în faţă, domnul Marcel Ciolacu o să vadă că Bucureştiul a fost şi este vitregit. Situaţia datoriilor la termie ar fi trebuit să fie şi ea cunoscută la Guvern, pentru că eu vorbesc despre asta încă din octombrie anul trecut. Pot însă oricând să fac coaliţiei de guvernare o prezentare a situaţiei din termie de la nivelul Capitalei”, a precizat edilul general.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis duminică primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, că nu ar trebui să i se adreseze lui, ci premierului pentru a rezolva problema datoriilor la termoficare, subliniind că demersul acestuia este unul tardiv, iar acest lucru dovedeşte că actualul edil-şef „nu are capacitatea să conducă Primăria”.

„Tu te interesezi de căldura bucureştenilor pe 10 noiembrie? Eu cu Toma de la Buzău avem discuţii din iulie despre abordarea cu termoficarea în Buzău. Cică să sune Ciolacu pe ministrul Finanţelor… Păi, în noiembrie vrei să îl sun? Să fac trafic de influenţă? Eu sunt prim-ministru? Are excedent, sunt date publice, de 200 de milioane de lei. Păi, ceri ajutor de la mine? O să discutăm în coaliţie dacă prim-ministrul doreşte să o avem, că nu e în atribuţiile mele, să vadă de ce să ajute Bucureştiul, dacă e aşa o catastrofă. Rectificarea se face la sfârşitul lui noiembrie, dar tu eşti primar şi te trezeşti pe 10 noiembrie că ai o discuţie în ce priveşte încălzirea?”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că, în opinia sa, ar fi bine ca Nicuşor Dan să-şi dea demisia, întrucât nu are capacitatea de a conduce Primăria Capitalei.

Citește și: Ciucă nu vrea să discrimineze primăriile din țară:„Nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu”

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult