- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua decizie a ÎCCJ. Care sunt modificările aduse la drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale

19 Feb, 21:27 • Fundeanu Madalina
Drepturile salariale ale Poliţiei Locale trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Ce decizie a luat ÎCCJ.
Noua decizie a ÎCCJ. Care sunt modificările aduse la drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis că drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale trebuie să îndeplinească anumite condiţii, conform News.ro.

Drepturile salariale ale Poliţiei Locale trebuie să îndeplinească anumite condiţii

Ca urmare unei sesizări formulate de Curtea de Apel Galaţi, care a constatat că în practica judiciară există opinii diferite cu privire la drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale comparate cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului, Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis modificarea cuntumurilor.

Astfel, magistrații din Galaţi au demonstrat că se constată o opinie conform căreia legea nu impune stabilirea salariilor de bază pentru angajaţii Poliţiei Locale la acelaşi nivel cu personalul de specialitate al primarului, existând instanţe care au respins ca nefondate acţiunile deschise de angajaţi ai Poliţiei Locale care cereau egalizarea drepturilor salariale. În acest sens s-au exprimat Curţile de Apel Bucureşti (în 2018 şi 2019), Craiova (în 2022), Galaţi (în 2021) şi Timişoara În anul 2017).

„S-a considerat că egalizarea drepturilor salariale între personalul Poliţiei Locale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului nu este justificată deoarece art. 34 din Legea nr.155/2010 se referă doar la modalitatea în care se stabilesc drepturile salariale ale personalului poliţiei locale, iar nu şi la faptul că salariile personalului Poliţiei locale ar fi în acelaşi cuantum cu salariile personalului din aparatul de specialitate al primarului.

Principiile şi criteriile prevăzute de ar.6 şi art.8 din Legea nr. 153/2017 nu sunt încălcate, întrucât munca prestată de un poliţist local este una specifică acestei funcţii şi este diferită de cea prestată de ceilalți funcționari din aparatul de specialitate al primarului”, este prima opinie, aşa cum a fost prezentată în sesizarea Curţii de Apel Galaţi, potrivit sursei.

Citește și: Ce spune Adrian Câciu despre fondurile europene atrase de România. În ce domeniu au fost investiți cei mai mulți bani

drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale
drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale

A doua opinie consideră că „art. 34 din Legea 155/2010 prevede că drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, aceatsă normă legală impunând ca nivelul drepturilor salariale ale poliţiştilor locali să fie egal cu cel al funcţionarilor din aparatul de specialitate al primarului”

Două completuri de la Curtea de Apel Bucureşti s-au pronunţat în acest sens, în anul 2019, decizii similare fiind pronunţate şi de judecători de la Curţile de Apel Ploieşti, Piteşti, Braşov, Galaţi şi Timişoara.

În acest context, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 34 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea drepturilor salariale ale personalului poliţiei locale nu trebuie să se facă în acelaşi cuantum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului”, este soluţia pronunţată în şedinţă publică luni, 19 februarie, de Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit sursei citate.

Hotărârea este obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Vezi și: Cele 21 de sfaturi de la ANPC pentru evitarea problemelor când plătești online cu cardul