- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua meserie a românilor! Ce presupune funcția de asistent al judecătorului și la ce salariu se poate ajunge

08 Apr, 20:30 • Lupu Alexandra
Veste bună pentru români! Deputata PSD Laura Vicol propune implementarea unei noi funcții: asistent al judecătorului. Iată care sunt principalele sarcini.
Noua meserie a românilor! Ce presupune funcția de asistent al judecătorului și la ce salariu se poate ajunge

Laura Vicol propune Comisiei Juridice din Camera Deputaților implementarea unei noi funcții: asistent al judecătorului. Potrivit ultimelor informații, angajatul ar funcționa în cadrul curțiilor de apel, judecătoriilor din reședințele de județ și tribunalelor, relatează jurnalul.ro.

Ce presupune funcția de asistent al judecătorului

Angajații din această funcție ar trebui să degreveze o parte biocratică a activității judecătorilor. Asistenții sunt selectați pe baza unui concurs și postul este adresat persoanelor care sunt licențiate în Drept. Potrivit proiectului de lege, candidații trebuie să se prezinte la un examen, dar totodată, este nevoie să dovedească că sunt apți din punct de vedere clinic. Chiar dacă participanții trec de probele teoretice și practice, evaluarea psihologică este eliminatorie.

Textul legii arată că asistentul judecătorului este cel care trebuie să constituie un sprijin pentru reprezentanți. Astfel, angajații trebuie să se angajeze în diferite activități pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice, asigurând premisele pentru îmbunătățirea eficienței și calității actului de justiție. Asistentul judecătorului își va desfășura activitatea în curțile de apel, tribunale, judecătorii și tribunal specializat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Europa ar putea rămâne fără medici și asistente în cel mult 10 ani. România, lovită de criza de personal din domeniul sănătății

Recrutarea asistenților se va face pe baza unui concurs, organizat la nivelul curților de apel, cu aprobarea Secției pentru Judecători de la CSM. Proiectul menționează că „poate fi numită în funcția de asistent al judecătorului persoana care are cetățenia română, domiciliul în România și capacitatea deplină de exercițiu; este licențiată în Drept; nu are antecedente penale; cunoaște limba română; este aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea funcției și care se bucură de o bună reputație”. Pentru organizarea concursului, se va înființa o comisie specială de organizare, de examinare și de soluționare a contestațiilor.

Concursul presupune verificarea abilităților de operare a calculatorului, și la fel de bine, este nevoie de susținerea unei probe scrise de verificare a cunoștințelor juridice și de susținerea unui interviu. După înscrierea la concurs, candidații trebuie să fie verificați dacă îndeplinesc criteriile de a fi apți din punct de vedere medical, iar condiția trebuie să fie dovedită printr-un certifical emis de un medic specializat.

Funcția de asistent al judecătorului
Funcția de asistent al judecătorului

Mai mult decât atât, candidații sunt verificată dacă îndeplinesc condiția de a fi apți din punct de vedere psihologic. Conform proiectului, „nu se bucură de o bună reputație persoana care a fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani pentru fapte de care numirea acesteia în funcția de asistent al judecătorului nu ar fi conformă cu onoarea și probitatea specifice acestei funcții sau ar aduce atingere prestigiului justiției”.

Viitorii asistenți ai judecătorului vor fi plătiți egal cu judecătorii stagiari, dar totodată, vor avea un concediu de odihnă plătit de 30 zile lucrătoare. Asistenții judecătorului nu au voie să desfășoare activități comerciale sau de arbitraj. Totodată, persoanele care ocupă această funcție nu au voie să fie acționari sau administratori de firme și regii autonome, să manifeste convingeri politice sau să fie membri ai unor partide politice. Pentru acest proiect sunt așteptate avizele de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ, Consiliul Superior al Magistraturii și punctul de vedere al Guvernului, fiind deja în circuitul legislativ.

Citește și: Ce salariu are un asistent medical? România versus Europa | Suntem la coada clasamentului