- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O mare categorie de români poate primi până la 500 de euro pentru 20 de ani! Află dacă faci parte din acea categorie!

04 Nov, 14:40 • Oprea Alina
Statul oferă unei categorii mari de români 500 de euro pentru următorea perioadă de 20 de ani. Pentru a putea beneficia de această sumă, trebuie să îndeplinești câteva condiții impuse de stat!
O mare categorie de români poate primi până la 500 de euro pentru 20 de ani! Află dacă faci parte din acea categorie!

Cum ar fi să primești, din partea statului, pentru următorii 20 de ani 500 de euro? Statul oferă această sumă de bani unei categorii anume de români, însă sub anumite condiții. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut în ultima ședință din Guvern o discuție care a avut în vedere această oportunitate pentru români și a vorbit despre problema pășunilor, care înainte erau eligibile pentru a putea fi împădurite, însă peste noapte ar fi pierdut această șansă. Oficialul susține că va introduce o ordonanță de urgență pentru a face anumite schimbări privind acest lucru.

„În Parlament, un grup de parlamentari, nici nu mai contează de la ce partid erau, au decis că mai bine scoatem păşunile din suprafeţele care să fie împădurite.”, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit Cancan.

Ministrul este de părere că această decizie avea mult mai multă logică dacă era vorba doar de anumite tipuri de pășuni, care ar avea o înaltă valoare ecologică și ar fi fost păcat să fie transformate în păduri. Totuși, MInistrul Mediului, nu se poate declara ca fiind de acord cu această hotărâre, mai ales în cazul pășunilor pe care nici animalele nu mai pasc și care se află într-o stare de degradare în timp. Mircea Fechet crede cu tărie în faptul că cea mai bună opțiune este de a se planta pomi pe aceste terenuri.

„Cu asta pot fi de acord însă în acelaşi timp sunt foarte multe păşuni care astăzi nici animalele nu mai pasc, nici nu mai coseşte nimeni de acolo nimic, sunt degradate şi se împăduresc oricum natural şi pentru acele suprafeţe n-avem niciun motiv să nu le împădurim.”, a adăugat Ministrul, potrivit sursei citate.

Românii pot primi 500 de euro pentru plantare de pomi
Românii pot primi 500 de euro pentru plantare de pomi

Te-ar putea interesa și: Se lansează un nou program de finanțare istoric! Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Vom avea un buget de 451 milioane de lei”

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru cei 500 de euro?

Mircea Fechet a venit cu vestea conform căreia există finanțare PNRR pentru tot ceea ce implică cheltuieli pentru împădurire. Acesta a adăugat că pentru a putea pune un hectar de stejar împreună cu lucrările silvice ce trebuie să fie făcute anual, pentru o perioadă de șase ani, se ajunge la suma de 20.000 de euro pentru fiecare hectar. În acest context, beneficiarul va primi din partea Ministerului Mediului o sumă de aproximativ 456 de euro, timp de 20 de ani, care a fost numită primă de sechestrare a carbonului.

„Cu alte cuvinte extindem suprafaţa împădurită a României şi încercăm să compensăm acest lucru, pentru că altfel oamenii fie le-ar lăsa păşuni şi primesc acolo o subvenţie fie le-ar lăsa nelucrate. (..) Am discutat şi cu primul-ministru şi vom găsi soluţia juridică să o facem prin ordonanţă de urgenţă iar sume deocamdată avem pentru că la capitolul împăduriri avem peste un miliard de euro bani din grant, nu din împrumuturi, sunt banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană şi nu trebuie să mai dăm nici un euro înapoi şi care aşteaptă să fie cheltuiţi la biodiversitate.”, a concluzionat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, potrivit sursei citate.