- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lege a fost promulgată. Medicii de familie vor face o mare schimbare

10 Oct, 17:03 • Bumbeneci Diana
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o nouă lege. Medicii de familie vor putea face schimbări radicale în activitățile desfășurate în România.
O nouă lege a fost promulgată. Medicii de familie vor face o mare schimbare

Medicii de familie primesc o nouă veste astăzi, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege. Președintele a promulgat, luni, legea potrivit căreia cabinetele de medicină de familie vor putea deschide puncte secundare de lucru în mediul rural în aceeași unitate administrativ-teritorială. Punctele de lucru vor putea fi deschise și în alte unități unde există deficit de medici.

Medicii de familie vor face o mare schimbare

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 75 din Legea nr. 95/2006. Este vorba despre documentul privind reforma în domeniul sănătății. Schimbările legislative vizează încurajarea cabinetelor de medicină de familie să deschidă puncte secundare și în alte unități administrative în care există deja un cabinet medical dacă autoritățile locale consideră că este oportun din punct de vedere al interesului social local.

Conform noii legi aprobate astăzi de Klaus Iohannis, „cabinetele pentru medicii de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru dacă solicitantul asigură un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”.

„Punctele de lucru pot fi deschise în mediul rural în aceeași unitate administrativ-teritorială sau în alte unități unde există deficit de medici stabilit de către o comisie organizată la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București, alcătuită din: un reprezentant al casei de asigurări de sănătate județene sau al municipiului București; un reprezentant al direcției de sănătate publică județene sau al municipiului București; un reprezentant al colegiului județean al medicilor sau al municipiului București”, se mai arată în actul normativ.

În legea actuală se prevede că punctele secundare de lucru pot fi deschise în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie.

Citește și: Ministrul Budăi anunță ce bani vor primi pensionarii, din 2023. Sunt 11 miliarde de lei în joc

O nouă lege a fost promulgată. Medicii de familie vor face o mare schimbare
O nouă lege a fost promulgată. Cabinetele de familie vor face o mare schimbare

Legea promulgată mai face referire și la faptul că serviciile medicale prestate în aceste puncte secundare sunt decontate în integralitate, conform legislației în vigoare. Serviciile sunt decontate indiferent dacă au fost prestate de către medicul de familie titular al cabinetului sau de către medicii angajați ai cabinetului.

„Autoritățile administrației publice locale pot acorda facilități și stimulente aferente înființării și funcționării punctului secundar de lucru, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare”, mai prevede actul normativ.

Așadar, autoritățile administrației publice locale pot încheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil în care să se consemneze drepturile și obligațiile părților. Aceste prevederi se aplică și punctelor de lucru deja înființate pentru medicii de familie.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor putea schimba normele de aplicare ale Contractului-cadru în acord cu prevederile din prezenta lege.

Te-ar mai putea interesa și: O nouă lovitură pentru români, dată de Banca Transilvania. Cresc din nou dobânzile pentru depozitele în lei, euro și dolari pentru persoanele fizice și juridice

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult