- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oana Lungescu părăsește funcția de purtător de cuvânt al NATO. Românca a avut o carieră de 13 ani în cadrul Alianței

18 Jul, 15:41 • Lupu Alexandra
Oana Lungescu se desparte de NATO după 13 ani. Ea a fost purtătorul de cuvânt al Alianței și a fost foarte apreciată.
Oana Lungescu părăsește funcția de purtător de cuvânt al NATO. Românca a avut o carieră de 13 ani în cadrul Alianței

Oana Lungescu părăsește funcția de purtător de cuvânt al NATO, informează ziare.com. Ea a fost foarte apreciată în cadrul Alianței.

Oana Lungescu pleacă din NATO

Oana Lungescu a fost una dintre cele mai influente persoane din cadrul NATO, ocupând funcția de purtător de cuvânt al Alianței. Născută în 1958 la București, ea a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, secția engleză-spaniolă. Tatăl acesteia a decedat în 1985, iar din acel moment, Oana Lungescu a primit dreptul de a-și vizita mama, aflată în RFG. Acesta este principalul motiv pentru care românca nu s-a mai întors în țară. Oana Lungescu a lucrat la BBC începând cu 1985. Din 1997 s-a alăturat echipei BBC World Service, acoperind toate deciziile importante luate de la Bruxelles.

Te-ar putea interesa și: Generalul Ben Hodges avertizează: NATO ar putea intra în război cu Rusia. „Descurajarea militară este mai ieftină decât un război”

În 2010, Oana Lungescu a fost numită în funcția de purtător de cuvânt al NATO. A fost prima femeie care a ocupat postul la NATO. În 2016 a fost desemnată una dintre cele mai influente femei de la Bruxelles, desemnată de revista Politico. Reprezentantul permanent al României la NATO, Dan Neculăescu, a scris pe Twitter o postare despre plecarea Oanei Lungescu. El spune că Oana a fost o prietenă dragă și un profesionist extraordinar, dar și cel mai bun purtător de cuvânt pe care NATO l-a avut vreodată.

„Astăzi ne luăm rămas bun de la Oana Lungescu, o prietenă dragă și un profesionist extraordinar – probabil cel mai bun purtător de cuvânt pe care NATO l-a avut vreodată. Am încredere că Oana va îmbrățișa noul capitol, iar legătura noastră rămâne puternică. Continuăm să spunem povestea #NATO. Mult succes, Oana”, a scris pe Twitter Dan Neculăescu.

Oana Lungescu
Oana Lungescu

În ultimul interviu acordat, Oana Lungescu a afirmat că NATO are pregătite planurile de apărare. Purtătorul de cuvânt a declarat că Alianța are în vedere 3 planuri pentru a apăra toate țările aliate, dacă va fi nevoie.

„Planurile de apărare NATO există, deci întotdeauna NATO are planurile necesare pentru a apăra toate țările aliate. Dacă vă amintiți, de fapt, actualele noastre planuri de apărare au fost activate pentru prima dată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, pe 24 februarie anul trecut, deci la numai câteva ore după lansarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Aceste planuri de apărare sunt încă în vigoare, ele rămân activate. Ce înseamnă planurile de apărare actuale? Înseamnă că generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem NATO pentru Europa, are autoritatea să desfășoare forțe care, în momentul de față, se cifrează la peste 40.000 de militari, împreună cu capacități importante, atât aeriene cât și maritime.

Ceea ce este nou la Vilnius este dezvoltarea unor planuri regionale mult mai detaliate, care sunt în număr de trei, privind diverse regiuni ale zonei euroatlantice. Unul dintre aceste trei planuri este un plan pentru sud-est, care, deci, privește Marea Adriatică, Marea Mediterană și Marea Neagră și care va fi comandat de la Comandamentul nostru aliat de la Napoli.

Elementul de noutate privind aceste planuri, care sunt acum în curs de dezvoltare și care, împreună, reprezintă circa 400 de pagini, evident clasificate, foarte detaliate, este că pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, NATO are forțe dedicate pentru protejarea fiecărei zone geografice a Alianței.

Deci va fi mult mai clar pentru fiecare țară aliată și pentru toate forțele armate aliate ce zonă apără, cum anume, cu ce capacități, cu ce exerciții și de ce avem nevoie în ceea ce privește investițiile militare pentru viitor, pentru a putea asigura această apărare în mod durabil”, a spus Oana Lungescu, pentru antena3.ro.

Vezi și: Ultimă oră de la NATO! Armata Spaniolă intervine în România