- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bugetul României, cu un picior în groapă! Cheltuielile cresc cu un ritm alert, iar încasările scad dramatic. Problema principală este TVA-ul

09 Apr, 09:35 • Constantin Cristina
Bugetul statului se află într-o situație dramatică. Cauzele vizibile ar fi: împrumuturile care generează un efect de bulgăre de zăpadă, inflația care crește de la o zi la alta, cheltuielile alarmant de mari, iar încasările scad într-un mod critic.
Bugetul României, cu un picior în groapă! Cheltuielile cresc cu un ritm alert, iar încasările scad dramatic. Problema principală este TVA-ul

Bugetul României nu mai rezistă, este cu un picior în groapă. Cauzele majore care duc la prăbușirea bugetului ar fi: împrumuturile, cheltuielile și inflația, iar încasările în plus din energie, inflație sau eșalonarea dărilor în pandemie expiră și se văd în venituri, a informat Mediafax.

Citește și: Încă suntem ultimii din UE la încasările din TVA! Romania a înregistrat în 2020 o pierdere de 35,7% din veniturile din taxa pe valoarea adăugată

Bugetul României se prăbușește

Astfel, încasările statului din impozitul pe profit au scăzut în februarie cu aproape 27%, iar din TVA, creșterea din încasări au fost de 4%, sub inflația de 15%. Guvernul Ciucă a declarat că dobânzile au generat cheltuieli duble, comparativ cu cheltuielile pentru investiții în februarie 2023, se arată într-o analiză.

bugetul României
bugetul României

Acest lucru se datorează cheltuielilor duble ale bugetului de stat care cresc într-un ritm mult mai mare față de venituri, iar deficitul bugetar se adâncește. Este o tendinţă inversă faţă de angajamentul guvernului de a scădea deficitul bugetar, atât în termeni nominal, cât şi raportat la PIB. De asemenea, în ianuarie, situația bugetului a fost la fel. Veniturile totale ale statului au crescut cu 8% în februarie, iar cheltuielile au urcat cu 19%, potrivit unei analize asupra execuției bugetare din luna februarie.

Factorul principal care cauzează întreaga situație pleacă de la încasările din TVA. TVA-ul fiind cea mai importantă taxă pentru bugetul statului. Guvernul a obținut 7,8 mld. de lei din TVA, în februarie, ceea ce înseamnă o creștere de doar 4%, comparativ cu februarie 2022, deși inflația depășea pragul de 15%.

„Consider că avem probleme de raportare transparentă şi colectare pe lanţul valoric şi situaţia s-a deteriorat în timp. Instrumentele digitale ar trebui să accelereze recuperarea decalajelor”, a declarat Ioana Arsenie, consultant fiscal la Trusted Advisor.

Alte articole: TVA-ul crește PIB-ul. Creștere economică aproape de 5%. Diferențe majore față de anul trecut