- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dă startul restructurărilor la stat! Vor fi înghețate din nou angajările, iar cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern

05 Apr, 13:57 • Constantin Cristina
Ministerul Finanțelor pregătește restructurări, astfel diminuând cheltuielile bugetare neesențiale, deoarece veniturile la buget pentru primele două luni ale anului sunt cu aproximativ 5% sub nivelul programat de către Guvern.
Se dă startul restructurărilor la stat!  Vor fi înghețate din  nou angajările, iar cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a anunțat că intenționează să propună măsuri pentru a reduce angajații de la stat, tocmai pentru a diminua cheltuielile bugetare neesențiale cu 20 miliarde de lei în acest an, a transmis profit.ro.

Vezi și: Economia României va crește! Adrian Câciu: „Rezultatul economic va fi mai bun decât cel prognozat”

Încep restructurările la stat

De asemenea, nici veniturile nu ajung la nivelul propus de Guvern, iar BNR a informat autoritățile că trebuie să recupereze suma de 2,3 miliarde de lei ce reprezintă vărsăminte efectuate din veniturile sale nete.

„Am avut o analiză asupra primului trimestru și decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesențiale. Am cerut colegilor din Finanțe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiții sau pe pachetul social și economic”, a declarat ministrul Finanțelor.

Ministrul și-a propus să restructureze din nou angajările la stat, dar și introducerea unor limite lunare, aprobate de Guvern. Datorită acestei măsuri, companiile nu vor mai putea cheltui mai mult pe lună decât le permite Executivul.

restructurări la stat
restructurări la stat

O altă măsură pregătită de Guvern ar fi reducerea numărului de posturi și indemnizațiile în consiliere de administrație ale companiilor de stat. În urma acestei măsuri, veniturile ar putea fi mai mici sau neexistente în cursul acestui an.

ANAF a colectat în primele două luni ale anului cu 2,4 miliarde lei mai puțin decât planul, în contextul în care s-a înregistrat o decelerare majoră a sumelor declarate Fiscului în unele domenii, mai ales în construcții și în extracția de petrol și gaze. Colectarea veniturilor stabilite este foarte importantă pentru buget, în contextul în care România este în procedură de deficit excesiv și trebuie să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB în acest an (în termeni cash, dar și ESA), de la 5,74% cash/6% ESA anul trecut. Guvernul trebuie să remedieze rapid colectarea veniturilor, având în vedere obligațiile de reducere a deficitului. O nerealizare de 5% la venituri este importantă, dar nu este o situație gravă. De exemplu, în primul trimestru al anului trecut, veniturile erau cu 3,6% sub nivelul programat, a spus sursa citată.

Alte articole: Ministrul Adrian Câciu, contrazis de specialiști: când va coborî inflația la sub 10% în România