- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV a scumpit benzina. Care sunt prețurile carburanților pe 24 ianuarie

24 Jan, 08:32 • Bumbeneci Diana
Benzina este azi mai scumpă la OMV. Se remarcă aceeași tendință din zilele anterioare când OMV a ajustat prețurile la benzină și motorină cu aceeași sumă.
OMV a scumpit benzina. Care sunt prețurile carburanților pe 24 ianuarie

OMV Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a anunțat miercuri o majorare a prețului benzinei cu 4 bani pe litru, urmând aceeași tendință din zilele anterioare când a ajustat prețurile la benzină și motorină cu aceeași sumă. Vineri, compania a crescut doar prețul la motorină cu 4 bani/litru, conform datelor analizate de Profit.ro.

OMV a scumpit benzina

În urma acestei decizii, miercuri dimineață, prețul benzinei standard era între 6,66 și 6,73 lei/litru la stațiile Petrom și între 6,78 și 6,82 lei/litru la stațiile OMV din capitală. Prețul dieselului rămâne neschimbat față de cel stabilit luni, situându-se între 7,16 și 7,19 lei/litru și între 7,24 și 7,27 lei/litru la aceleași stații. Este de așteptat ca și alte companii concurente să ajusteze prețurile în orele următoare, într-o manieră similară.

O treime din creșterea fiscală a prețurilor la carburanți, cauzată de majorarea semnificativă a accizelor de la 1 ianuarie, a fost anulată pe 4 ianuarie. Comparativ cu prețurile din 31 decembrie, când benzina standard costa între 6,43 și 6,50 lei/litru la stațiile Petrom și între 6,55 și 6,59 lei/litru la cele OMV, majorarea accizelor de peste 13% impusă de guvern a dus la creșterea acestora la 6,72-6,79 lei/litru și 6,84-6,88 lei/litru pe 1 ianuarie.

Situația a fost similară și în cazul motorinei, unde acciza majorată cu peste 13% a condus la creșterea prețului dieselului standard de la 6,95-6,98 lei/litru la 7,21-7,24 lei/litru în stațiile Petrom și de la 7,03-7,06 lei/litru la 7,29-7,32 lei/litru. Sursa citată anticipase aceste creșteri, calculând o majorare de 26 de bani la motorină și de 29 de bani la benzină în prima zi a anului. Evoluția prețului motorinei în stații a fost influențată de această decizie.

carburanți OMV
carburanți OMV

După o perioadă în care au avut loc scăderi ușoare, acestea au fost anulate de deciziile recente ale OMV Petrom, care a majorat prețurile la benzina și motorina cu 8 bani/litru în trei etape distincte (vineri, luni și miercuri). Astfel, nivelul prețurilor este acum cu 21 de bani mai mare în cazul motorinei și cu 23 de bani mai mare în cazul benzinei față de ultima zi a anului precedent. La această dată, cotațiile petrolului Brent se situează la 79,69 dolari pe baril, în scădere față de maximul lunar de 80 dolari pe baril atins pe 22 ianuarie.

Este important de menționat că majorarea de la 1 ianuarie nu este singura ajustare fiscală a prețurilor la carburanți, deoarece începând cu 1 iulie 2024 este prevăzută o altă creștere semnificativă, cu 43 de bani/litru la benzină și 40 de bani/litru la motorină. Raportat la prețurile din ultima parte a anului precedent, de aproximativ 6,5 lei pentru benzina standard și 7 lei pentru motorina standard, această creștere a accizelor pentru întregul an 2024 va duce la o majorare de peste 10% a prețurilor la carburanți.

România se află într-o situație de import net de motorină și export net de benzină. În 2023, pentru al doilea an consecutiv, țara noastră a ocupat prima poziție în topul furnizorilor de benzină ai Ucrainei, exportând 310 mii tone de combustibil. Din totalul benzinei exportate în Ucraina, 206 mii tone au fost produse la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom. Terminalul Unicom Oil din Constanța s-a situat pe locul doi, cu un volum de 32.000 de tone de benzină.

Ai mai putea citi: Jobul de coordonator de curieri a cucerit românii. Cum să câștigi simplu 1000 de euro pe lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult