- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Parlamentul a decis tacit! 6 și 7 ianuarie vor fi declarate Sărbători legale! Încă două zile libere pentru salariați

06 Dec, 11:22 • Gabriela Andreescu
Un proiect legislativ care propune ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie considerate Sărbători legale a fost adoptat tacit de Parlament. În cazul în care actul normativ va trece de birocrația parlamentară, va fi promulgat de președintele țării și apoi publicat în Monitorul Oficial, numărul zilelor libere de care vor beneficia salariații va crește la 17 într-un an
Parlamentul a decis tacit! 6 și 7 ianuarie vor fi declarate Sărbători legale! Încă două zile libere pentru salariați

Printr-un proiect legislativ ce se consideră adoptat tacit, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, parlamentarii vor să mărească încă o dată numărul Sărbătorilor legale de care beneficiază salariații din țara noastră, scrie avocatnet.ro

Actul normativ care propune ca 6 și 7 ianuarie să fie declarate Sărbători legale a trecut tacit de Parlament

Actul normativ propune ca 6 ianuarie, zile în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Acest proiect legislativ ce se consideră adoptat tacit, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Constatarea formală a adoptării tacite a proiectului va avea loc în ședința de miercuri a Senatului.

Citește și: Aleșii au decis cum vor împărți banii din visterie pe anul viitor. Legea bugetului de stat pe 2023 va fi pusă marţi în transparenţă decizională

Actul normativ care propune ca 6 și 7 ianuarie să fie declarate Sărbători legale a trecut tacit de Parlament 
Actul normativ care propune ca 6 și 7 ianuarie să fie declarate Sărbători legale a trecut tacit de Parlament 

Concret, actualei liste a zilelor libere, ce e stabilită de Codul Muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul. În prezent, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase, mai scrie sursa citată.

Cele 15 zilelibere legale stabilite în prezent de Codul Muncii sunt:

  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
  • prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Propunerea ca Boboteaza să devină zi liberă apare și într-un alt proiect legislativ, care urmează să ajungă curând la votul decisiv din Parlament, cu propunere de adoptare.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Ministrul Turismului, despre prețurile actuale: ”Îmi este greu să cred că un român plăteşte 7.000 de lei pentru o singură persoană şi merge de zece ani în acel loc şi nu are condiţii”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult