Știri interne

Pas important pentru securitatea energetică a României. Premier Energy primește un împrumut de 30 de milioane de euro din partea BERD.

16 Nov, 17:57 • Cornel Ghimeșan
Compania de utilități Premier Energy a semnat documentele necesare pentru a primi un împrumut de 30 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Al treilea cel mai mare distribuitor de gaze din România va beneficia de acest capital de lucru.
Pas important pentru securitatea energetică a României. Premier Energy primește un împrumut de 30 de milioane de euro din partea BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi compania Premier Energy au semnat marţi documentele pentru un împrumut de 30 de milioane de euro capital de lucru de care va beneficia al treilea mare distribuitor de gaze din România, potrivit unui comunicat al Premier Energy, remis, miercuri, AGERPRES.

BERD întinde astfel o mână de ajutor unuia dintre cei mai importanți jucători din infrastructura energetică strategică a României, contribuind astfel la asigurarea securităţii energetice a ţării în contextul crizei energetice europene.

Alte articole:Ludovic Orban vrea să sesizeze Curtea Constituţională pe legea de modificare a Codului fiscal. „Coaliţia majoritară a mai băgat un cui în coşciugul economiei româneşti”

Acest împrumut va fi folosit pentru a finanţa preţul crescut de achiziţie a gazului şi alte costuri aferente cauzate de explozia preţului la gaze în contextul războiului din Ucraina.

Tranzacţia face parte din programul RLF (Resilience and Livelihoods Framework)  care are o valoare de 2 miliarde de euro, prin care sunt ajutate companiile şi ţările afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina. Împrumutul este destinat pentru a susține efortul Premier Energy de a-şi onora contractele cu cei peste 100.000 de clienţi pe care îi are în portofoliu, în contextul extrem de dificil de piaţă.

„Suntem încântaţi să putem ajuta Premier Energy cu privire la nevoile sale de capital de lucru şi, mai mult decât atât, să îi avem de acum parteneri în efortul de decarbonizare. Prin această finanţare, BERD urmăreşte să ajute compania să asigure fără întreruperi serviciile energetice vitale şi, în acelaşi timp, să contribuie la securitatea energetică a României”, a declarat directorul regional al BERD pentru România şi Bulgaria, Mark Davis.

Pas important pentru securitatea energetică a României. Premier Energy primește un împrumut de 30 de milioane de euro din partea BERD.
Pas important pentru securitatea energetică a României. Premier Energy primește un împrumut de 30 de milioane de euro din partea BERD.

Cine este Premier Energy și de ce este important acest împrumut

Premier Energy este furnizor de gaze pentru consumatori casnici şi non-casnici (din zona de retail, industrie, comerţ), operează şi deţine o reţea de distribuţie de gaz în şi în jurul capitalei Bucureşti, zona de sud şi de vest a ţării, cât şi în localităţi mai mici din partea de nord a României (în total 2.500 de km de reţea). Operatorul este deţinut de Premier Energy PLC, grupul de infrastructură şi gaze care operează în Republica Moldova şi România.

La rândul său, Premier Energy va susţine activitatea Grupului operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice (Task Force on Climate-related Financial Disclosure – TCFD, înfiinţat de Consiliul pentru Stabilitate Financiară al G20) şi-şi va dezvolta Planul de guvernanţă corporativă pentru climă ca parte a unei strategii mai ample de decarbonizare a companiei.

„Parteneriatul cu BERD devine un punct de reper pentru grupul nostru. Noua linie de credit oferită ne asigură stabilitate în vremuri extrem de instabile şi în acelaşi timp ne susţine efortul de creştere a business-ului. Vrem să construim pe această tranzacţie, să lărgim relaţia cu instituţia nu doar în România, ci la nivelul întregii regiuni a Balcanilor prin prisma eforturilor ambiţioase de a ne dezvolta în sectorul energiei curate. Credem în strategia noastră pe termen mediu şi scurt şi în politicile de ESG ale grupului. Sunt sigur că acestea se vor îmbunătăţi şi mai mult sub umbrela parteneriatului cu BERD”, a completat şi Jose Garza, CEO al Premier Energy.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie şi E.ON. Compania este deţinută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiţii Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de circa 70%.

La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziţionat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piaţa energiei regenerabile. Prin aceste achiziţii, grupul îşi pregăteşte tranziţia către energie regenerabilă, ţinta setată pentru România şi în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Romania, cu investiţii de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată ţara.

Citește și:  Ministrul Finanțelor, despre cine suferă de pe urma prețurilor mari: „Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult