- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pas istoric pentru țara noastră. Virgil Popescu: „România va deveni independentă energetic, din punct de vedere al gazului natural, din 2027”

16 Feb, 17:40 • Bumbeneci Diana
Virgil Popescu susține că țara noastră va ajunge să fie independentă din punct de vedere energetic. Acest lucru se va putea întâmpla chiar în anul 2027, atunci când țara va fi un hub pentru gaz.
Pas istoric pentru țara noastră. Virgil Popescu: „România va deveni independentă energetic, din punct de vedere al gazului natural, din 2027”

România are șanse mari să devină independentă din punct de vedere energetic și asta chiar în doar câțiva ani, în 2027. Acest lucru a fost confirmat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa „Rute noi şi resurse sustenabile – ieşirea din criza gazelor”, organizată de Antena 3 CNN şi cotidianul naţional Jurnalul.

România putea fi independentă din punct de vedere al gazului

România e conectată la aproape toate rutele de transport de gaze naturale, iar scopul este să devenim un hub şi independenţi energetic din 2027, a anunţat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa „Rute noi şi resurse sustenabile – ieşirea din criza gazelor„, a transmis Virgil Popescu la conferința organizată de sursa citată.

Potrivit oficialului, la sfârşitul anului 2021, s-a realizat prima interconectare a României cu Bulgaria şi cu Ucraina. Prin marele proiect, România a putut mai departe să aducă gaze prin Turcia.

Te mai poate interesa: Maia Sandu lămurește curiozitatea românilor, cu privire la posibila dorință de a deveni președintele României. „Avem nevoie de sprijinul tuturor partidelor politice din România ca să reușim”

Virgil Popescu, la declarațiile de azi cu privire la necesarul de gaz din România. Foto: Antena3
Virgil Popescu, la declarațiile de azi cu privire la necesarul de gaz din România. Foto: Antena3

Un alt pas istoric a avut loc anul trecut, moment în care s-a finalizat în sfârşit interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria care a operaţionalizat coridorul vertical, putând aduce gaze prin Azerbaidjan. Virgil Popescu explică faptul că interconectorul a fost „foarte important pentru realizarea celei de a doua rute de transport”.

De altfel, oficialul a mai transmis și că Transgaz s-a ocupat de realizarea conductei Brua, cea care aduce gaz și care permite conectarea țării noastre la toate rutele de transport de gaze naturale. Mai mult, conform oficialului, un obiectiv puternic în acest moment este interconectarea între România și Serbia, pentru ca țara noastră să devină un hub, iar proiectul Neptun Deep să ia amploare.

„Şi Transgaz a realizat conducta Brua, care aduce gaze şi care a fost finalizată în termen şi, cu ajutorul ei, România e conectată în momentul de faţă la aproximativ toate rutele de transport de gaze naturale.

Dorim să facem interconectarea şi între România şi Serbia, pentru că România trebuie să devină un hub de gaze naturale în perspectiva dezvoltării proiectului Neptun Deep, iar ţara noastră va deveni independentă energetic din punct de vedere al gazului natural noi sperăm la sfârşitul lui 2026 şi începutul anului 2027.

Practic, să avem mai mult gaz decât putem consuma, să devenim un exportator net şi surplusul să poată fi dat regional”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu la conferința de astăzi.

Ai mai putea citi: Subvenție la motorină pentru persoanele fizice în 2023. Cum pot primi românii banii de la APIA

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult