- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensia privată obligatorie. Cum poți verifica la ce fond de investiții contribui

21 Apr, 22:46 • Lupu Alexandra
Tot ce este bine de știut despre pensia privată obligatorie! Iată care sunt principalele fonduri din România.
Pensia privată obligatorie. Cum poți verifica la ce fond de investiții contribui

Pensia privată obligatorie este o contribuție preluată în fiecare lună din salariile românilor, care pleacă către un fond de investiții privat, relatează wall-street.ro. La ora actuală, peste 7.9 milioane de persoane contribuie la Pilonul 2, dar cu toate acestea, nu multe știu către ce fond de investiții cotizează.

Pensia privată obligatorie și principalele fonduri

Pensia privată obligatorie este caracterizată prin direcționarea unei cote din salariu către fonduri administrate privat. Practic, în fiecare lună, 3.7% din venitul salarial brut pleacă către unul din cei 7 adiminstratori din acest segment. Iată care sunt aceștia:

  • NN este administratorul care gestionează fondurile de investiții pentru cei mai mulți cotizanți din țară, mai exact, peste 2 milioane de români;
  • Allianz Țiriac, la care cotizează un număr de peste 1.6 milioane de români, preocupat de administrarea fondurilor de pensii AZT Viitorul tău;
  • Metropolitan Life (1.09 milioane de români;
  • Aegon (1 milion de persoane);
  • Aripi;
  • Fondul de pensii BCR;
  • Fondul de pensii BRD.

Citește și: Apare o nouă pensie în România. Cine va avea parte de aceasta

Angajații trebuie să știe că, dacă nu aleg pe cont propriu un fond de investiții, vor fi direcționați în mod aleatoriu. De asemenea, românii care nu știu și vor să afle la ce administrator cotizează în fiecare lună, pot afla acest lucru accesând website-ul Autorității de Supraveghere Financiară.

Pensia privată obligatorie
Pensia privată obligatorie

După completarea unui formular, în termen de 10 zile vor fi contactați de către un reprezentant al fondului de pensii la care au fost direcționați. Mai mult decât atât, angajații au posibilitatea de a crea un cont pe site-ul administratorului de care aparțin, pentru a vedea care este suma pe care au cumulat-o până la acel moment la pensia privată obligatorie, dar mai ales, pentru a descoperi care este contribuția lunară din salariul brut.

Persoanele care nu sunt angajate o perioadă de timp nu pierd banii din cont, astfel, sumele respective rămân în continuare pe numele acestora. Mai mult decât atât, valoarea crește în funcție de cât de bine este investit fondul respectiv. În schimb, contribuțiile lunare nu vor mai exista, până la momentul angajării.

Datele furnizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România arată că românii aleg să-și investească fondurile în titluri de stat, mai exact, 62.3% dintre aceștia. Alte persoane aleg, în schimb, să se orienteze către acțiunile pe bursă, fonduri mutuale, depozite bancare sau diferite obligațiuni.

Vezi și: Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II după deces. Unde ajung sumele strânse