- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II după deces. Unde ajung sumele strânse

23 Jan, 10:32 • Andrei Alina
Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului trecut. Astfel, de anul acesta moștenitorii celor care au cotizat la Pilonul II de pensii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilonul II.
Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II după deces. Unde ajung sumele strânse

OUG 174/2022 prin care în decembrie 2022 a fost modificată legea pensiilor private prevede că „moştenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II”. În trecut, legea prevedea ca în caz de deces moştenitorii să primească sumele celui decedat în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Putea primi sumele strânse în contul celui decedat doar dacă nu aveau cont de Pilonul II.

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponi­bile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult cinci ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)”, a transmis Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Citește și: Vești uriașe pentru pensionari! Pensii mai mari cu 10% pentru o anumită categorie. Cine sunt românii care se încadrează?

Câștigul financiar obținut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem, potrivit calculelor APAPR.

De asemenea, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare din ultimii 15 ani.

 

Câți bani au strâns românii în conturile de Pilonul II

În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.

Citește și: Marius Budăi vorbește despre o nouă majorare a pensiilor. Ministrul Muncii anunță când vor primi seniorii mai mulți bani

Pensia privata Pilon II reprezinta un venit suplimentar pensiei de la stat. Persoanele sub 35 de ani pot sa adere la un fond de pensii privat, la prima angajare, sau vor fi repartizate aleatoriu in primele patru luni de la prima plata a contributiilor de asigurari sociale. Angajatii intre 35-45 de ani pot face acest lucru optional. Pilonul II este accesibil si persoanelor care nu au un loc de munca, dar care au un contract pe baza caruia se platesc contributii de asigurari sociale în sistemul public. Orice persoana care contribuie sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii administrat privat are un drept viitor la o pensie privata.

In prezent, aproape 8 milioane de romani contribuie la fondurile de pensii private Pilon II. Aici, banii lor sunt investiti pana la varsta pensionarii sau mai devreme, in caz de invaliditate, ori deces. Daca participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu ii mai permit sa munceasca, acesta are dreptul sa primeasca contravaloarea banilor stransi in contul sau de Pilon II.