Astfel, Pilonul II de pensii private obligatorii are un randament de 2,3 ori mai mare decât sistemul public de pensii (Pilonul 1), pentru un tânăr care intră azi în piaţa muncii şi va contribui 35 de ani, rezultă din studiul ”Sistemul de pensii din România. Între echitate, sustenabilitate şi performanţă“, publicat de CFA România.
Concluzia studiului se traduce prin faptul că fiecare leu plătit la Pilonul II aduce o pensie mai mare de 2,3 ori decât un leu dat la sistemul de stat, notează ZF.
Potrivit sursei citate, studiul CFA lămurește un subiect relativ controversat, unele voci afirmând că sistemul public de pensii ar avea un randament mai bun decât cel de pensii private.
Calculele CFA, bazate pe estimări conservatoare pentru Pilonul II şi uşor optimiste pentru Pilonul I, demonstrează însă că fiecare leu virat către pensiile private este probabil să aducă o pensie de 2,31 ori mai mare decât sistemul public.
Studiul CFA a analizat trei scenarii cu diferite rate de contribuţie la Pilonul 2 (4,75 la sută, 5,75 la sută, 6,75 la sută), pentru un contribuabil cu salariul mediu care cotizează timp de 35 de ani (2025 – 2059) şi va primi pensie timp de 16 ani şi trei luni (longevitatea la pensie estimată în condiţiile demografice de astăzi).
În toate cele trei scenarii analizate, a reieșit că Pilonul II de pensii are un randament de 2,31 mai mare decât Pilonul I.
Potrivit aceleiași surse, vestea proastă pentru cei peste opt milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii este aceea că, deşi fondurile lor acumulate în sistem vor suplimenta pensia de stat, rata de înlocuire cumulată (Pilonul I + Pilonul II) va fi în jur de 50 la sută la capătul perioadei de prognoză. În aceste condiții, pentru menţinerea unui standard de viaţă decent, ar fi necesare și economiii suplimentare, prin alte instrumente financiare.
”Fondurile de pensii private sunt un instrument important de educaţie financiară, având rolul de a încuraja populaţia să economisească pentru viitor. Acestea contribuie la conştientizarea importanţei economisirii pe termen lung şi la dezvoltarea unui comportament financiar responsabil. Mai mult, prin diversificarea opţiunilor de economisire şi investiţie, fondurile private permit beneficiarilor să îşi gestioneze mai bine riscurile financiare, protejându-i astfel de posibile crize economice sau de volatilitatea pieţelor financiare”, se mai arată în studiul CFA.
Asociația CFA România reuneşte circa 250 de analişti în finanţe care deţin prestigiosul titlu CFA, calificare administrată de CFA Institute din SUA.