- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 65 de miliarde de euro au intrat în țară de la românii din diaspora! Cei mai mulți bani vin din Germania și Marea Britanie

05 Dec, 08:42 • Cornel Ghimeșan
Românii care lucrează în străinătate trimit bani în tară în mod constant! În ultimii 15 ani în România au ajuns peste 65 de miliarde de euro din diaspora. Cele mai mari sume au venit din spre Germania și Marea Britanie.
Peste 65 de miliarde de euro au intrat în țară de la românii din diaspora! Cei mai mulți bani vin din Germania și Marea Britanie

Din 2007 până în prezent, românii care lucrează în străinătate au trimis în România peste 65 de miliarde de euro. Conform datelor BNR cei mai mulți bani au venit din spre Germania și Marea Britanie, cel puțin în ultimii ani. Dacă în trecut cei mai mulți români trăiau în Spania sau Italia, un val de mirgații a schimbat acest lucru. Principalul motiv pentru care au început să opteze pentru alte țări este salariul.

Alte articole: Gara de Nord va fi modernizată. Autoritățile anunță când vor fi gata lucrările în valoare de 120 de milioane de euro

În 2021, din Germania s-au trimis cei mai mulți bani, 1,27 miliarde de euro, conform datelor BNR, iar pe locul al doilea se situează Marea Britanie, cu remiteri personale în valoare de 1,18 miliarde de euro. Urmează Italia, cu 857 milioane de euro, și Spania, cu 412 milioane de euro.

Câti bani trimit românii în țară

Totodată, românii aflați la muncă în străinătate au trimis peste 6,3 miliarde de euro acasă în 2008, conform datelor furnizate de către Banca Naţională a României (BNR). Mai mult de o treime din întreaga sumă a venit atunci din Italia: 2,5 miliarde de euro. A fost vârful remiterilor personale din perioada 2007-2022.

În anul care a urmat, în plină criză economică, remiterile totale s-au prăbușit la 3,5 miliarde de euro, continuând să scadă până în 2013. Deși au trecut 14 ani de la criza economică, valoarea remiterilor nu a mai atins valoarea de dinainte de 2008. Anul trecut, 2021, acestea s-au situat la 5,6 miliarde de euro. În total, diaspora românească a trimis 65,85 miliarde de euro între ianuarie 2007 și septembrie 2022, arată datele BNR.

Peste 65 de miliarde de euro au intrat în țară de la românii din diaspora! Cei mai mulț bani vin din Germania și Marea Britanie
Coadă în aeroport

Sursa citată menţionează că 1,13 milioane de români aveau rezidența în Italia în ianuarie 2021, 1,07 milioane aveau rezidența în Spania în decembrie 2020, 1,06 milioane locuiau în Marea Britanie în iunie 2021, 799.180 erau înregistrați în Germania la începutul lui 2020.

Diaspora și-a investit banii în apartamente și case, mai ales în câteva orașe mari precum Cluj-Napoca, Timișoara, București sau Iași. Însă pe măsură ce prețurile au crescut în România, investițiile au devenit mai greu de realizat.

„S-au cam dus vremurile când puteai să investești cu banii din străinătate, cu 50.000 de euro să iei un apartament bun. Prin 2018, prețurile apartamentelor din România au ajuns la valorile de dinainte de criză”, spune cercetătorul Anatolie Coșciug.

Mulți români din Spania și Italia au remigrat în alte țări. Datele arată o scădere spectaculoasă a remiterilor personale din Italia și Spania din 2008 până în prezent. În anii de dinainte de criza economică, cei mai mulți bani veneau din cele două țări. În 2019, Germania și Marea Britanie au ajuns pe locul 1 și 2, depășind Italia și Spania.

Citește și: România va avea cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani. Petre Daea: „A fost un an foarte dificil, un an care a pus la grea încercare fermierii români”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult