- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Politicienii, arși la buzunar chiar de propunerile lor! Guvernul pregătește măsura drastică care le va afecta leafa miniștrilor

28 Apr, 10:16 • Constantin Cristina
Politicienii vor suferi de pe urma măsurilor propuse chiar de ei. Măsura interzicerii cumulului pensie-salariu duce la consecințe arzătoare asupra buzunarele miniștrilor.
Politicienii, arși la buzunar chiar de propunerile lor! Guvernul pregătește măsura drastică care le va afecta leafa miniștrilor

Politicienii vor fi arși la buzunare dacă se va introduce măsura interzicerii cumulului pensie-salariu. Guvernul, însă pregătește o serie de măsuri fiscale pentru a reduce cheltuielile din sectorul bugetar, a anunțat ziare.com.

Citește și: Tensiuni în politică! Pe masa de discuții se află ordonanța care îngheață salariile, sistarea angajărilor și interdicția de cumul al pensiei cu al salariului

O măsură pe care o pregătește Guvernul este interzicerea cumulului pensie-salariu în sectorul bugetar. Doar cei din domeniul Sănătății și al Educației vor fi scutiți de această măsură.

În aceste domenii se află numeroși politicieni, mai exact 40-50 de persoane, care se apropie de a ieși la pensie. Venitul nefiind deloc unul mic, însă nu rămâne doar pensia. Urmează să se reangajeze din nou la stat pe poziții de conducere bănoase, astfel ajungând la un venit lunar total care depășește salariul președintelui Iohannis.

Această situație duce la implementarea celei de-a doua măsuri, cea a impozitării cu 16% toate veniturile care trec de venitul lui Klaus Iohannis, care privește doar mediul de stat. Mai concret, pragul de 16% ar urma să se aplice de la 25.000 de lei brut, pentru politicienii care au asemenea venituri.

Politicienii, arși la buzunar chiar de propunerile lor

Dacă în luna mai, aceste măsuri vor fi adoptate, numeroși politicieni vor fi arși la buzunare și vor suferi pe plan financiar.

De exemplu, lista poate începe cu premierul Nicolae Ciucă, care potrivit declarației de avere, acesta încasează anual 214.990 de lei din pensia de serviciu, adică 17.917 lei/lunar. Cu alte cuvinte, Ciucă încasa lunar, în total, puțin peste 30.000 de lei. Asta în condițiile în care salariul încasat lunar de Klaus Iohannis este de aproximativ 14.958 de lei.

politicieni
politicieni

Petre Daea încasează lunar 6.800 de lei din pensii. Declarația de avere completată este pe anul fiscal precedent, când încă nu era ministru și primea un salariu de la PSD de 1.416 lei pe lună. În prezent este vorba despre cumularea pensiei cu salariul de ministru.

Vergil Chițac, primarul Constanței, încasează, ca primar, 10.951 de lei pe lună, la care se adaugă pensia de la MApN de 9.729 de lei pe lună. Adică încasează lunar, din cumulul pensie + salariu, 20.680 de lei.

Astrid-Cora Fodor, primarul Sibiului, încasează lunar un salariu de 15.787 de lei ca primar, la care se adaugă o pensie de 4.458 de lei, adică un venit total lunar de 20.245 de lei.

Cristian Gentea, primar Pitești, încasează o pensie lunară de 10.520 de lei, la care se adaugă salariul de primar, 13.688 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar total de 24.208 lei.

Adrian Valentin Anghelescu, primar Giurgiu, are o pensie lunară de 15.719 lei, la care se adaugă salariul de primar, 13.689 de lei, ceea ce înseamnă un venit total lunar de 29.408 lei.

Vasile Pavăl, primar Vaslui, are o pensie lunară de 2.166 de lei, la care se adaugă salariul de primar, de 13.725 de lei pe lună.

Lista poate continua și ajunge la un total de 81.000 de români care încasează venituri de peste 25.000 de lei/lunar, atât din mediul de stat, cât și din cel privat.

Alte articole: Oficial! A fost elaborat planul pentru reducerea cheltuielilor bugetare! Ministerul Finanțelor propune înghețarea angajărilor la stat și interdicția cumulului pensie-salariu