- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PREMIERĂ în România! Investiție de 10 milioane de euro în Tulcea: prima centrală mixtă, fotovoltaică și eoliană

10 Jul, 15:40 • Constantin Cristina
La Tulcea s-a construit prima centrală mixtă, fotovoltaică și eoliană cu o capacitate de 7,25 MW. Este primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară.
PREMIERĂ în România! Investiție de 10 milioane de euro în Tulcea: prima centrală mixtă, fotovoltaică și eoliană

Construcția unei centrale fotovoltaice de 1,1 MW a fost realizată de companiile românești Parapet și Blue Line Energy, a anunțat Agerpres.

Citește și: Pas important pentru independența energetică! Două comune din România își montează panouri fotovoltaice, pentru a acoperi consumul de energie electrică

Premieră în România! Tulcea deține prima centrală mixtă, fotovoltaică și eoliană. Investiția se ridică la 10 milioane de euro

Centrala mixtă, prima din țară se află în incinta parcului eolian Beștepte, în județul Tulcea, fiind primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară.

Potrivit datelor companiei naționale de transport a energiei electrice din România, capacitatea centralei se ridică la 7,25 MW, în prezent și are o în spate o investiție de aproximativ 10 milioane de euro.

centrală mixtă
centrală mixtă

Proiectul realizat de cele două companii românești a prevăzut amplasarea a 2.652 de panouri fotovoltaice în vecinătatea a celor 3 turbine eoliene instalate în Parcul Beștepte, care este utilizabil încă din 2014. Mai mult, centrala asigură o producție anuală totală de 24 GW, contribuind la reducerea cu 20.400 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

„Proiectul parcului hibrid solar şi eolian de la Beştepe, judeţul Tulcea, este unul de pionierat ce vine în întâmpinarea ţintelor ambiţioase ale României de decarbonizare şi asigurare a unor surse sustenabile de producere a energiei electrice. Datorită hibridizării, capacitatea instalată duce la variaţii mai reduse în procesul producţiei de energie, la o mai bună utilizare a sistemelor de transport şi de distribuţie şi, implicit, la menţinerea stabilităţii reţelelor. Salutăm parteneriatul cu Blue Line Energy şi mizăm pe extinderea proiectelor de acest fel, pentru o tranziţie energetică sustenabilă”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Momentan, centrala se află în probe tehnice, ulterior va fi introdusă complet în infrastructura existentă.

„Ne propunem hibridizarea tuturor centralelor pe care le deţinem precum şi finalizarea investiţiilor începute deja pentru construirea unor noi capacităţi de producţie. O prioritate pentru companie este finalizarea investiţiilor propuse în capacităţile de stocare aprobate deja de către autorităţile competente în cadrul proiectelor hibride”, au spus reprezentanţii Blue Line Energy.

Noua centrală mixtă va produce mai multă energie electrică pe perioada verii, când scade producția din surse eoliene.

Alte articole: Centrala Mintia va fi pusă în funcțiune. Ministrul Energiei anunță un nou contract de 673 de milioane de euro