- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premierul Marcel Ciolacu, vizita în Statele Unite ale Americii continuă! Se renunță la viză până în anul 2025?

04 Dec, 10:01 • Oprea Alina
Marcel Ciolacu își continuă vizita în Statele Unite ale Americii, iar, printre altele, acesta a făcut câteva precizări cu privire la perioada în care era foarte aproape de decizia de a părăsi România. Mai mult decât atât, discuțiile întreprinse de acesta sunt strâns legate și de renunțarea la viză până în anul 2025!
Premierul Marcel Ciolacu, vizita în Statele Unite ale Americii continuă! Se renunță la viză până în anul 2025?

Premierul Marcel Ciolacu este în vizită îân Statele Unite ale Americii, iar acesta urmează să aibă discuții cu Secretarul de Stat și cu cel al Apărării. În decursul serii trecute, premierul a avut tradiționala întâlnire cu reprezentanții românilor, acesta povestindu-le că în urmă cu 30 de ani a vrut să părăsească România, însă a eșuat. Nici fratele său nu s-a descurcat mai bine. A reușit, însă, un prieten din copilărie pe care premierul l-a reîntâlnit acum, la Washington.

Ai putea fi interesat și de: Premierul Marcel Ciolacu, vizită importantă în Statele Unite ale Americii! Iată care sunt cele mai importante aspecte ale acestei vizite!

Premierul Ciolacu a ales să rămână în România

„Sunt pentru prima oară în Statele Unite mai mult de 24 de ore. Data trecută am fost doar într-un tranzit către America de Sud, într-un demers cu OSCE. Am încercat acum 30 de ani să fac parte din diaspora românească undeva în Europa, în Marea Britanie, nu am reușit. A încercat și fratele meu în Germania vreo 10 ani, dar apoi a venit acasă împreună cu familia. În schimb, după zeci de ani m-am revăzut cu vecinul cu care am crescut împreună. A venit în 1990 cu mama sa, mă bucur că l-am revăzut pe Bogdan care are în prezent o familie superbă în SUA.”, a precizat Premierul României, Marcel Ciolacu, potrivit Digi24.

Premierul Marcel Ciolacu, vizita în Statele Unite ale Americii
Premierul Marcel Ciolacu, vizita în Statele Unite ale Americii

Românii nu pot fi ţinuţi în ţară decât dezvoltând serviciile publice şi infrastructura, a adăugat Marcel Ciolacu.

„Nu am venit să insist să reveniţi în România, pentru că ştiu că n-o veţi face. Aţi realizat şi aveţi deja o familie în Statele Unite şi sunt ferm convins că vă este foarte greu să reveniţi în acest moment în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună”, a mai menționat acesta românilor cucare s-a întâlnit, conform sursei citate.

Martcel Ciolacu a declara că speră ca SUA să dvină cel mai important investitor în România în toate domeniile. De asemenea, se dorește a deveni și cel mai important partener comercial non-UE al României, astfel diaspora să găsească o cale de a comunica mai bine cu țara.

„Oricâte start-up nation am face noi pentru diaspora, Guvernul României, la elita care este în ţara aceasta, trebuie ceva mai mult”, a punctat şeful Executivului, conform sursei citate.

Ciolacu a vorbit şi despre situaţia de securitate din ţara noastră.

„Am trecut printr-o pandemie, ca şi dumneavoastră aici, printr-o criză energetică, printr-o inflaţie exagerată şi mai nou trecem în România şi printr-o criză de securitate regională şi, nu în ultimul rând, globală, România având cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi adevărul este că România în acest moment ţine spatele frontului din Ucraina. România nu ar fi putut face acest lucru fără partenerul său strategic, Statele Unite ale Americii”, a adăugat Premierul, potrivit sursei citate.

Fără viză în Statele Unite ale Americii?

„Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, s-a comunicat Premierul, conform celei citate.

Marcel Ciolacu în SUA
Marcel Ciolacu în SUA

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a fost prezentă la recepția de la Washington D.C. și a afirmat că parteneriatul strategic „nu a fost niciodată mai important decât în prezent, în contextul ameninţărilor cu care ne confruntăm în Europa, din cauza unei Rusii agresive şi a atacului său asupra Ucrainei”.

„România a fost un partener puternic şi a făcut multe eforturi pentru a susţine Ucraina, în special în ceea ce priveşte transportul de cereale, primirea de refugiaţi şi în domeniul asistenţei militare”, a arătat diplomatul. Ea a vorbit şi de achiziţiile militare pe care ţara noastră le-a făcut din Statele Unite ale Americii. „Noi, partea americană, facem tot ce putem pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a României pe Flancul estic al Alianţei. Eu şi ministrul Apărării am avut plăcerea de a vedea unele dintre noile capabilităţi pe care România le-a ales”, a afirmat Kavalec. În ceea ce priveşte includerea României în programul Visa Waiver, a spus că există progrese, potrivit sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Numărul de muncitori la stat a crescut în anul 2023! Cei mai mari angajatori în era Ciolacu!