- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Klaus Iohannis, promisiune pentru Ucraina. „România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace”

15 Aug, 13:02 • Lupu Alexandra
Klaus Iohannis, declarații inedite de Ziua Marinei Române. România va sprijini în continuare Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis, promisiune pentru Ucraina. „România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace”

Klaus Iohannis a fost prezent la ceremonia de Ziua Marinei Române. El a declarat că statul român va susține în continuare Ucraina în lupta pe care o duce pentru a-și obține libertatea, informează stiripesurse.ro.

Klaus Iohannis, declarații despre Ucraina

Klaus Iohannis a declarat astăzi că România, în calitate de membră a NATO, se bucură de cele mai solide garanții de securitate. Președintele României a afirmat că statul român va continua să sprijine Ucraina în continuare, atâta timp cât va fi nevoie, până când țara va obține libertate și pace.

Vezi și: Ucraina rămâne fără moștenitori în urma războiului declanșat! Rata natalității scade dramatic

„Romania, ca membra a NATO, se bucura in prezent de cele mai solide garantii de securitate din dubla postura a tarii noastre de beneficiar si contribuitor important la imbunatatirea securitatii regionale si euroatlantice”, a declarat el.

„In acelasi timp, alaturi de ceilalti aliati din NATO, Romania va continua sa sustina Ucraina cat va fi necessar in lupta sa pentru pace si libertate.

Vom oferi ca si pana acum sprijin politic si practic multidimensional Kievului atat bilateral cat si prin contributia la proiectele NATO dedicate Ucrainei”, menționează el.

Șeful statului a menționat că statul român va participa în continuare la misiunea de asistență militară a Uniunii Europene. El a confirmat că România va găzdui viitorul hub regional de antrenament.

„Vom participa la instruirea militarilor ucraineni in cadrul misiunii de asistenta militara a UE si vom gazdui viitorul hub regional de antrenament pentru pilotii de aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotriva piloti romani, aliati si ucraineni”, a precizat președintele României.

Șeful statului a menționat importanța strategică a regiunii Mării Negre în contextul războiului din Ucraina. Klaus Iohannis spune că statul român este un pion important în ceea ce privește stabilitatea în plan regional.

„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră.

Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a adăugat că activitatea celor 5.000 de militari din România arată unitatea, solidaritatea și angajamentul neclintit asumat de statul român.

„România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă.

Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

Citește și despre: Președintele Klaus Iohannis anunță care este poziția oficială a României în războiul din Ucraina. „Este un rol important pe care România și l-a asumat aici”