- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 19 ianuarie. Motorina se scumpeşte la sfârşit de săptămână

19 Jan, 09:42 • Fundeanu Madalina
Preț carburanți 19 ianuarie 2024. Motorina se scumpește la finalul săptămânii, dar benzina rămâne la acelaşi preţ.
Preț carburanți 19 ianuarie. Motorina se scumpeşte la sfârşit de săptămână

Prețul carburanților în România, astăzi, 19 ianuarie 2024. Motorina este mai scumpă la sfârşit de săptămână, dar benzina rămâne la acelaşi preţ, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Preț carburanți 19 ianuarie 2024

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă vineri 6,58 lei litrul, acelaşi preţ înregistrat de la începutul săptămânii, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,60 lei şi 6,74 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,04 lei până la 7,39 lei, preţuri în menţinere.

Cea mai ieftină motorină standard costă vineri 7,10 lei, comparativ cu 7,06 lei litrul, cât era luni, şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,12 lei și 7,23. Cea mai ieftină motorină premium costă 7,48 lei, faţă de 7,44 lei litrul cât era luni, iar cea mai scumpă ajunge la 7,74 lei litrul.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Te-ar putea interesa și: Mașinile electrice, din ce în ce mai căutate. Numărul a crescut cu 35% în 2023. Care sunt modelele aflate în top trei

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile pentru carburanți

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, în momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi mai multe știri: Modificări istorice în circulația rutieră. Se schimbă tot ce știam despre permisul categorie B în 2024