- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 26 ianuarie. A treia zi de scumpiri din această săptămână!

26 Jan, 09:07 • Fundeanu Madalina
Preț carburanți vineri, 26 ianuarie. Este a treia oară în această săptămână când prețurile cresc la benzină și motorină.
Preț carburanți 26 ianuarie. A treia zi de scumpiri din această săptămână!

Prețurile carburanților de la Petrom au crescut vineri, 26 ianuarie 2024, pentru a treia oară în această săptămână. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit cu câte 4 bani pe litru, conform informațiilor prezentate de Economedia.

Preț carburanți vineri, 26 ianuarie

Celelalte două majorări de preț au avut loc miercuri, când s-a scumpit benzina standard cu 4 bani pe litru și luni, când atât benzina și motorina s-au scumpit cu câte 4 bani pe litru. O altă modificare de preț a avut loc joi, 18 ianuarie 2024, când motorina s-a scumpit cu 4 bani. Prețul benzinei a rămas atunci neschimbat.

Stația Petrom Vitan afișează vineri următoarele prețuri pentru carburanți:

  • 6,76 lei pentru un litru de benzină standard
  • 7,22 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Sunt aceleași prețuri de la 1 ianuarie, când au fost majorate accizele.

Potrivit peco-online, prețul benzinei standard la stațiile Petrom din Capitală este cuprins acum între 6,70 lei și 6,77 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,20 lei și 7,23 lei.

Te-ar putea interesa și: Tesla a pierdut 11% din valoarea acțiunilor sale după un anunț făcut de Musk. Experții estimează că pierderile ar putea ajunge și la 70 de miliarde $

carburanți
carburanți

În prima zi a anului în curs, prețurile carburanților au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină.

Pe data de 4 ianuarie, Petrom a operat o primă reducere a prețurilor, cu 8 bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Iar pe 10 ianuarie 2024, ieftinirea a fost de 4 bani pe litru. O zi mai târziu, prețul benzinei a mai scăzut cu un ban.

Motorina și benzina se scumpesc de două ori din cauza creșterii accizei, anul acesta, deoarece Ministerul Finanțelor majorează accizele etapizat, la 1 ianuarie și la 1 iulie. În mod obișnuit, avea loc o singură majorare a accizelor la carburanți, de la 1 ianuarie. De la 1 iulie 2024, va avea loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină.

În comparație cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 3,4 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 11 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În ceea ce privește motorina, prețul mediu al unui litru a crescut cu 3,3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 11,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Aceeași sursă mai arată că în această perioadă România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru și Malta.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.

Vezi mai multe știri: Prețurile la energie au scăzut în 2023, anunță Consiliul Concurenței. Cum ar trebui să aibă loc trecerea de la schema de plafonare la piața liberă