- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 29 august. Cât costă astăzi un plin de benzină și motorină. Vești proaste pentru șoferi

29 Aug, 09:29 • Lupu Alexandra
Cât costă carburanții astăzi. Șoferii se lovesc de o nouă scumpire.
Preț carburanți 29 august. Cât costă astăzi un plin de benzină și motorină. Vești proaste pentru șoferi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut astăzi prețurile motorinei. Prețul benzinei a rămas același, informează economica.net.

Cât costă carburanții astăzi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica, afișa pe data de 29 august 2023 un preț al benzinei standard de 7.19 lei/litru. Totodată, pentru un litru de motorină, românii plăteau 7.44 lei. Astăzi, prețul a crescut cu 5 bani pe litru la motorină. Prețul benzinei a rămas la același nivel.

Citește și despre următorul subiect: Amendă pentru combustibil insuficient. Șoferii neatenți riscă să fie sancționați dacă pleacă la drum cu rezervorul aproape gol

Putem constata că se mărește diferența de preț dintre motorină și benzină, ajungând la 25 de bani pe litru. Ultima scumpire a avut loc acum o săptămână și jumătate, fiind a 13-a majorare de preț dintr-un șir lung de scumpiri. Motorina este mai scumpă cu 76 bani pe litru față de jumătatea lunii iulie. Totodată, benzina a ajuns să fie mai scumpă cu 51 de bani pe litru, comparativ cu perioada menționată.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 84,3 dolari pe baril. În același timp, benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 79,9 dolari.

Putem remarca că nivelurile sunt în scădere, dar cu doar patru dolari sub maximele anului, consemnate în prima parte a lui august. După o lună de stabilitate, Petrom a început să majoreze prețurile începând cu data de 25 iulie. România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină.

Carburanți
Carburanți

Statul român este întrecut în clasament de  Bulgaria și Malta. Dacă vorbim despre motorină, România se clasează pe locul 4 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic tarif la acest tip de combustibil. România se află în clasament după Bulgaria, Malta și Polonia.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu ar putea interveni pentru a tempera creșterea de prețuri în rândul carburanților. Șoferii se lovesc tot mai des de surprize neplăcute la pompă și scot din ce în ce mai mulți bani din buzunare pentru a alimenta mașina. În 2022, Guvernul României a redus prețul carburanților cu 50 bani pe litru, dintre care 25 de bani erau suportați din bugetul de stat, iar restul de companii.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: ALERTĂ pentru șoferi! Ce semnifică noul indicator cu punct roșu din Codul Rutier. Te poate lăsa fără carnet